Gyorsan esik a DDR5 memória ára

Corsair DDR5 memória
Vágólapra másolva!
Jövőre minimálisra csökkenhet a modulok DDR4-esekhez viszonyított felára.
Vágólapra másolva!

A tavalyi Intel Core processzorok bevezetésével elrajtolt a fogyasztói piacon a DDR5 rendszermemória, bár az Alder Lake kódnevű termékcsalád még támogatja a DDR4 használatát is, továbbá az ősszel érkező Raptor Lake széria tagjai is biztosan kompatibilisek maradnak az elterjedt szabvánnyal. A rivális AMD viszont nem kínál efféle átmenetet a technológiák között, a szeptember végén piacra kerülő Ryzen 7000 processzorcsalád tagjai már csak DDR5 memóriával lesznek használhatók.

Corsair DDR5 memória Forrás: Corsair

Szerencsére az elmúlt év során pozitív fejlemények történtek a DDR5 memóriamodulok árazása terén: az Alder Lake elrajtolásakor az új típusú modulok a DDR4-esekhez képest háromszor annyiba kerültek, ám mostanra körülbelül kétszeresre csökkent az árkülönbség, csak júliusban 20%-ot estek az árak.

A DigiTimes forrásai szerint folytatódni fog a trend, ráadásul a DDR5 eddigi lassú terjedése miatt túlkínálat alakult ki a piacon, ami a vártnál gyorsabb és jelentősebb árcsökkenést fog eredményezni. A kiadvány beszámolója alapján 2023-ban elérheti a fogyasztók számára ideálisnak mondható szintet az árazás, azaz a DDR4-es modulokét megközelítő szintre csökkenhet a DDR5 modulok ára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!