Gond van a 20 milliárd dolláros Intel chipgyárakkal

építőmunkás construction worker építkezés betonozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Drága beruházásokból nincs hiány Ohióban, építőmunkásokból már annál inkább.
Vágólapra másolva!

Gigantikus projektet jelentett be idén januárban az egyesült államokbeli Ohio államban az Intel, egy 20 milliárd dolláros beruházás keretében két chipgyárat kíván létesíteni a főváros Columbus mellett. Első körben 4 négyzetkilométer területet vásárolt fel a vállalat, azonban a tervei szerint a jövőben duplájára nőhet a birtok mérete, további 100 milliárd dolláros beruházással hat további gyárat építene még.

Nem csak hazánkban hiányoznak tömegek az építőiparból Forrás: Yury Kim / Pexels

Az Associated Press információi szerint ugyan pénzből nincs hiány, ám az első körös építkezéshez körülbelül 7000 építőipari munkásra lesz szükség, bár persze nem egy időben. Ez nagy gondot jelenthet, miután a hivatalos adatok szerint Ohio középső régiójában 45 ezer építőipari munkás dolgozik, ebben a lakossági épületekre szakosodottak is benne vannak.

Ráadásul a gigantikus beruházás további óriási munkákat is hoz magával: egy befektetőcég durván 465 ezer négyzetméteres ipari parkot kíván felhúzni az Intel beszállítói számára, a gyárak leendő 3000+ dolgozójának kiszolgálása érdekében pedig új lakóépületekre is szükség lesz. Mindeközben a környéken már folyamatban van egy 28 emeletes Hilton építése, épp 2 milliárd dollárból bővítik az Ohio Állami Egyetem gyógyászati központját, plusz 365 millió dollárból Amgen gyár is épül a szomszédban. A további említésre méltó projektek közé tartoznak a Google és az Amazon új adatközpontjai, egy új bírósági épület, továbbá a kismillió napelemtelepítési projekt.

Csak ezek várhatóan 6000 építőmunkást kötnek majd le.

Az Intel kommentárja szerint biztosan nem lesz kihívásoktól mentes a 2022 végén kezdődő építkezés, azonban bízik a legjobbakban, részben a robusztus munkaereje miatt választotta Ohiót a gyárainak felhúzására. A termelést 2025-ben kezdené meg az új egységekben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!