Évekig lélegeztetőgépen maradhat a Windows 7

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Ballmer bemutatja a Windows 7-t
Microsoft CEO Steve Ballmer officially kicks off the worldwide availability of Windows 7, the company's highly-anticipated next-generation operating system on October 22, 2009 in New York. Microsoft's much-heralded Windows 7 makes its global debut as the US software giant seeks to move past the disappointment of the previous generation computer operating system Vista. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
További három éven át készülhetnek hozzá fizetős biztonsági frissítések.
Vágólapra másolva!

Tavaly január közepén megszűnt a sokak számára kedves Windows 7 kiterjesztett terméktámogatása, azóta az otthoni felhasználók jogtalan trükközés nélkül nem kapnak hozzá biztonsági frissítéseket, míg a vállalati és a kormányzati ügyfelek az Extended Security Updates (ESU) programon keresztül 2023 januárjáig igényelhetik a felfedezett sérülékenységek javításait a kívánt számítógépeikre.

Még bőven Steve Ballmer korszakában került piacra a Windows 7 Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Most úgy tűnik, hogy a kérdéses időpontban mégsem szűnik majd meg a Windows 7 fizetős támogatása, a rendszerhez júliusban kiadott biztonsági javításokban a Deskmodder írója olyan az ESU-val kapcsolatos licenceket és kulcsokat talált, amelyek alapján a Microsoft egészen 2026 januárjáig hajlandó lesz biztonsági frissítéseket készíteni hozzá.

A hírünk írásáig a Microsoft által meg nem erősített fejlemény egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen a nagyvállalatok és a kormányszervek eltérő megfontolásokból, például licencelési vagy szoftveres kompatibilitási okokból elképesztő ideig tudnak ragaszkodni a kivénhedt számítógépeikhez. Ennek tetejébe a rendszergazdák gyakran hozzá sem mernek nyúlni az esetenként teljesen ismeretlen célszoftvereket is futtató PC-khez, nehogy baj esetén rajtuk csattanjon az ostor.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!