Kamatostul visszakapja a pénzét a kirabolt egyetem

iroda munka home office fiatal nő laptop
Vágólapra másolva!
Zsarolóvírus áldozatául esett, két évig ült a váltságdíjon a holland ügyészség.
Vágólapra másolva!

Ritka sikertörténetről számolt be a Maastrichti Egyetem, az intézményt nemrég értesítette a holland ügyészség, miszerint hamarosan visszakapja a zsarolóvírusos támadása során kifizetett váltságdíjat. Az oktatási intézmény 2019 legvégén egy spam e-mailen keresztül került a TA505 (SectorJ04) csoport hálójába, amely aztán 267 windowsos számítógépére telepítette a Clop zsarolóvírust.

Aránytalanul nagy kárt okozott volna a makacskodás Forrás: Shutterstock

Az egyetem vezetősége a kérdéses hónap végén a fizetés mellett döntött, az indoklás szerint enélkül vizsgákat kellett volna elhalasztani, elveszhetett volna az összes kutatási és oktatási anyaga, búcsút mondhattak volna az állományaiknak a dolgozók, ráadásul olyan 4500 alkalmazott esetében fizetéssel kapcsolatos információkat is titkosítottak a támadók.

Az aránytalanul nagy károk miatt az egyetem olyan 200 ezer eurót fizetett BitCoinban a titkosított adatok feloldását lehetővé tett szoftverért, majd leírta veszteségként az összeget. Ehhez képest most kiderült, hogy 2020 februárjában a holland ügyészség lefoglalt egy bitcoinos pénztárcát, ahova a váltságdíj egy részét utalták a zsarolók, és ugyan akkoriban csak 40 ezer eurónyi kriptovaluta volt rajta, azonban mai árfolyamon 500 ezer euró a benne lévő BitCoin értéke.

Csak most sikerült kiderítenie az ügyészségnek, hogy kinek a pénze van a tárcában.

A két és félszeres megtérülés jól hangzik, azonban az egyetem szerint a zsarolóvírusos támadás által okozott anyagi kár ennél nagyobb volt, így ténylegesen nem sikerült profitálnia az áldozattá válásából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!