Csempeszerű fejlesztést kaphat a Windows 11

windows 11 tablet táblagép laptop notebook microsoft surface
Fotó: Surface / Unsplash
Vágólapra másolva!
Hasznos információk jelenhetnének meg a Start menü megnyitásakor.
Vágólapra másolva!

Korai stádiumban lévő fejlesztést szúrt ki a Windows 11 tesztverziójában az Albacore, a jelek szerint a Microsoftnál szöget ütött valakinek a fejében, hogy nem is voltak olyan rosszak a Windows 8 és a Windows 10 élő csempéi a Start menüben, talán kár volt teljesen leszámolni a koncepcióval.

Az élő csempék potenciális szellemi utódja gyárilag letiltott állapotban már elérhető a Windows 11 build 26212 jelzésű előzetesében. A Start Menu Companions funkció korai fejlesztési stádiumban van, a bekapcsolása esetén a Start menü baloldalán vagy jobboldalán megjeleníthető egy lebegő felület, amelyre információkat átadó, adaptív kártyákat tudnak tenni az operációs rendszerben futó alkalmazások.

Az ötlet jónak tűnik, az időjáráshoz vagy hírekhez hasonló widgeteket lehetne tenni a Start menü mellé, ami kényelmesen hangzik.

Viszont a Windows 11 alapvetően is támogatja az efféle minialkalmazásokat, egy gyárilag a Tálcára tűzött ikonra kattintva hozható be a dedikált gyűjtőfelületük. A mostani ötlet felveti kérdést, hogy a Microsoft egyáltalán miért szervezte ki a widgeteket egy külön kezelőfelületre, mikor kényelmesebb és célravezetőbb volna, ha rögtön a Start menü megnyitásakor megjelennének.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a Start Menu Companions sorsa, továbbá ha elérhetővé válik a felhasználók számára, akkor változtat-e majd valamit az operációs rendszer általános „widgetpolitikáján”.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!