A katonasághoz is került a hamis hálózati eszközökből

Internet
Technician working in server room
Vágólapra másolva!
Közel egy évtizeden keresztül árulta a Cisco eszközeinek másolatait az elkövető.
Vágólapra másolva!

Szokatlan csalás miatt emeltek vádat a 38 éves Onur Aksoy ellen New Jersey államban, az ügyész szerint a floridai férfi 2013 augusztusa és 2022 áprilisa között hamisított Cisco hálózati eszközök ezreit értékesítette világszerte az óriási céghálózatán keresztül. Az USA Belbiztonsági Minisztériumának nyomozója az eladott kütyük valódi változatainak összértékét olyan 1 milliárd dollárra becsülte.

Még állami ügynökségekhez is jutott a hamisított eszközökből Forrás: Photononstop/Emmanuel Joly

Aksoy kínai és hongkongi partnerektől a valódi termékek árának néhány százalékáért vásárolta a hamisított Cisco hálózati eszközöket. Ezek egy része használt és átcímkézett Cisco hardvernek bizonyult. míg a többségük első ránézésre meggyőző, belbecs tekintetében viszont gyatra minőségű klón volt, feltört Cisco-féle szoftverrel előtelepítve. A hamis kütyük teljesítménybeli, funkcionalitásbeli, továbbá biztonsági problémákat okoztak az átvert vásárlóknál.

A hálózati eszközökből iskolák, állami ügynökségek, egészségügyi szervezetek, továbbá a katonaság is vásárolt.

A közel egy évtizeden át folytatott csalás során Onur Aksoy célját látszólag pusztán a haszonszerzés jelentette, nem érkezett olyan információ, hogy kártevő vagy hátsó kapu került volna a hamisított termékek szoftvereibe. Ettől független az ügy ébresztőként szolgálhat a vállalatok és állami szervek informatikai beszerzéssel foglalkozó dolgozóinak, hogy kizárólag leinformálható és megbízható kereskedőktől szabad vásárolni, nem csak fogyasztói piacra szánt termékeket hamisítanak a csalók.

Az eljáró ügyész az állam számára szállított hamis eszközök miatt csalási vádakat hozott fel Aksoy ellen, és további sértetteket keres a vádpontok szaporítása érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!