Betiltották a Hamlet helyszínén a Chromebookokat

google chromebook chrome os laptop notebook internetezés
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Nem használhatják az olcsó laptopokat és a csatolt szolgáltatásokat az iskolák.
Vágólapra másolva!

Drámai események bontakoztak ki a dán Helsingør városában, a Hamlet helyszínél szolgáló Kronborg kastélyt a legnagyobb nevezetességének tudó település vezetése azonnali hatállyal betiltotta az állami oktatási intézményekben a Google Chromebook laptopok, továbbá a hozzájuk csatolt Google Workspace internetes szolgáltatások használatát.

A városvezetés szerint nem felel meg a GDPR követelményeinek a Google Forrás: dawnfu / Pixabay

A csatolt szolgáltatások alatt például a Gmail és a Google Dokumentumok oktatási változatait kell érteni, a hardverek helyett elsősorban ezekkel van problémája a városvezetésnek. Álláspontja szerint a diákok által használt Google Workspace szoftveres megoldások nem felelnek meg az Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) adatfeldolgozás kapcsán támasztott követelményeinek, így nem garantált a gyerekek digitális adatbiztonsága.

A mostani tiltás nem okozott nagy meglepetést, Helsingør illetékesei tavaly októberben már jelentették a dán adatvédelmi hatóságnál a Google hardvereivel és szoftvereivel kapcsolatos aggodalmaikat, az állami szerv jelenleg vizsgálja azok megalapozottságát, szükség esetén pedig bírságolni fogja a Google-t. Addig is a városvezetés a saját hatáskörében döntött a Chromebookok és a Google Workspace állami iskolákban való használatának betiltásáról.

Nem világos, hogy hány tanárt, diákot, eszközt érint a döntés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!