Ilyen egy szék, amit kifejezetten játékosoknak terveztek

Genesis, gamer, szép, Nitro 950
Akik sokat játszanak, vagy csak sokat ülnek a gép előtt, azoknak nagyon nem mindegy, hogy min ülnek.
Vágólapra másolva!
Kényelmesebbé és nem utolsó sorban egészségesebbé teszik a mindennapi irodai munkavégzést ezek a speciális termékek, amelyeket eredetileg a megszállott játékosoknak szántak.
Vágólapra másolva!

Sok olyan termék van, amelyet eredetileg a megszállott videójátékosoknak szántak, de annyira beváltak, annyira hasznosnak bizonyultak, hogy végül sokkal szélesebb rétegek, nagyobb tömegek kezdték használni ezeket. Ilyenek a speciális sok gombos, programozható, nagy érzékenységű egerek, a nagy teljesítményű laptopok vagy az ívelt monitorok például, amelyek mind-mind az úgynevezett gamer, azaz játékos univerzumból törtek ki, és hódították meg az irodai, home office vagy oktatási szegmenst. Nem véletlen, hiszen különleges tulajdonságaik révén olyan előnyöket kínálnak, amelyeket rengetegen tudnak hasznosítani a mindennapi munkavégzés vagy tanulás során.

Gamer szék

Egyértelműen ebbe a kategóriába tartoznak a gamer székek is, amelyek azonban mind a mai napig picit alulértékeltnek számítanak.

Akik sokat játszanak, vagy csak sokat ülnek a gép előtt, azoknak nagyon nem mindegy, hogy min ülnek. Forrás: Origo

Mostani cikkünkben ezt a termékcsaládot járjuk kicsit körbe, tehát, hogy pontosan milyen eszközök ezek, miben jelentenek extrát és milyen előnyeik vannak úgy, hogy az esetleges hátrányokat sem hallgatjuk el. A cikkhez egy Genesis Nitro 950-es széket használtunk, amit megkaptunk egy kipróbálás erejéig.

A gamer székek tehát a nevükből adódóan olyan bútorok, amelyeket eredetileg azok számára terveztek, akik hosszú órákat, vagy extrém esetben napokat töltenek a gép előtt a billentyűzetet és az egeret nyomkodva játékkal.

De persze sajnos ez sok más emberre is igaz, akik irodában dolgoznak vagy tanulnak. Ez sajnos nem egy túl egészséges és természetes testhelyzet, hiszen az egészen biztos, hogy egészen a legutóbbi időkig az emberek egyszerűen nem így használták a testüket, tehát az evolúció nem készített fel minket minderre.

Mindenesetre a legideálisabb egy ilyen pozícióban, ha a csípő minimálisan, de magasabban van a térdnél, a talp leér a földre, az ember pedig hátradől, úgy, hogy a háttámla 100-130 fokos szöget zár be a padló síkjával.

Lényeges, hogy a kar se lógjon, tehát legyen felfektetve az idő túlnyomó részében. A gamer székek tervezői tehát ezeket a szempontokat tartották szem előtt, és így születtek meg a manapság is elterjedt termékek prototípusai.

Érdemes beruházni rá?

A válasz egyértelműen igen. Egy megfelelően megtervezett és összerakott gamer szék kényelmesebbé teszi az üldögélést a gép előtt. A tapasztalataink szerint növeli a produktivitást, hatékonyabbá teszi munkát, tehát egyfajta befektetésként is tekinthetünk rá. Egy ilyen termék javítja a testtartást, elősegíti az optimális véráramlást, és csökkenthetik a krónikus fájdalmat. A jól tervezett és kivitelezett székek ugyanis megfelelő alátámasztást nyújtanak, és ebből fakadóan ellazulhatnak az egyébként túlterhelt izmok.

A jobb tartásnak köszönhetően csökkenhet akár a fejfájások intenzitása és gyakorisága is, és még a tüdőkapacitás is nőhet.

Tehát mindent összevetve kifejezetten hasznos lehet egy ilyen termék, de persze nem mindegy, hogy milyet választunk.

Ez a legrosszabb megoldás. Forrás: Origo

Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni:

Egy mai gamer szék tehát olyan eszköz, amelynek megalkotása során azt tartották szem előtt, hogy extrémen hosszú idejű használat során is kényelmes maradjon. Ennek köszönhetően a megfelelő termékek rendelkeznek karfával, a háttámlájuk magas, hogy megtámassza gerincoszlopot, és a deréktámasz sem hiányzik, amely stabilitást nyújt.

Masszív, jól összerakott szék. Forrás: Origo

Lényeges, hogy legyen pár centi a térdhajlat és a szék között, hogy ne a hajlatnál érjen véget a szék. Nagyon fontos, hogy a magasságát lehessen állítani, és ideális esetben rendelkezik különálló fejtámlával is. Mindenképpen érdemes párnázott, memóriahabos terméket választani, amely ugyan drágább lehet, de nagyobb a szavatossága, és jobban felveszi a test formáját, aminek révén kényelmesebb. A görgők nem tűnnek létfontosságúnak, de mi arra jutottunk, hogy igen-igen hasznosak lehetnek, úgyhogy mindenképpen érdemes olyat választani, amelyről e kiegészítők nem hiányoznak.

A nálunk járt Genesis modellnek sajnos teljesen műanyag kerekei vannak, ami például parkettán nem igazán jó, mert amellett, hogy csúszik, össze is karcolja, kikoptatja a parkettát, így ezeket érdemes lecserélni egy-egy gumi szélű kerékre.

Szintén lényeges a tisztíthatóság kérdése, úgyhogy aki jót akar magának, vagy a családtagjainak, az olyan modellt választ, amelyről viszonylag egyszerűen eltávolíthatóak a szennyeződések.

A külső is fontos

A gamer székeket tehát nem csak játékosok használják, de tény, hogy közülük soknak tervezésekor a gamerek igényeit tartják sokszor szem előtt a gyártók, ami sok esetben a dizájnon is meglátszik. Emiatt rengeteg olyan eszköz akad, amely egy versenyautó ülésére hasonlít, esetleg tele van bazári díszítésekkel, látványos ábrákkal, rikító feliratokkal. Értelemszerűen egy ilyen terméknek egy irodában, tárgyalóban vagy főnöki helyiségben semmi keresnivalója. Viszont jó hír, hogy akadnak már lényegesen visszafogottabb, elegánsabb darabok is.

Ha nem feltétlenül játék a cél, akkor a visszafogottabb színvilág nagyon jól jön. Forrás: Origo

Az úgynevezett gamer székek elleni gyakori másik érv, hogy drágák. Az tény, hogy többe kerülnek, mint egy bármilyen műanyag ülőalkalmatosság, de az is tény, hogy azokhoz képest rengeteg előnyt, extra szolgáltatást kínálnak.

Tehát nem felesleges pénzkidobásról van szó, hanem olyan költségről, amelyért cserébe hozzáadott értéket kapunk.

Korábban esett szó arról, hogy az ilyen típusú termékek iránt megugrott a kereslet, így nem csoda, hogy sok olyan cég kínálatában is feltűntek, akik alapvetően gépekkel, hardverekkel vagy perifériákkal foglalkoznak. A nálunk járt Genesis Nitro 950-es például 100 000 forint felett van árazva, de már ennek a gyártónak is vannak olcsóbb modeljei. A választék tehát nagy, jó eséllyel mindenki találhat olyan megoldást, amely megfelel az elvárásainak, ízlésének és pénztárcájának.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!