Meghiúsult az NVIDIA-ARM gigaüzlet

MediaTek Dimensity 9000
Vágólapra másolva!
Esélytelen volt átküzdeni a rekordösszegű felvásárlást a versenyhatóságokon.
Vágólapra másolva!

A néhány nappal ezelőtti információknak megfelelően az NVIDIA és az ARM bejelentették a világ legnagyobb összegű félvezetőipari üzletétől való elállást. Az elsősorban a grafikus processzorairól ismert amerikai NVIDIA olyan 40 milliárd dollárért kívánta megvásárolni a brit ARM chiptervező céget a jelenlegi tulajdonos japán Softbanktől.

Többek közt a MediaTek is teljes mértékben az ARM technológiáitól függ Forrás: MediaTek

Az üzlet óriási ellenállást váltott ki a félvezetőipari szereplők jókora részéből, hiszen amelyik számítógépben és egyéb kütyüben nem Intel vagy AMD processzor dolgozik, abban szinte garantáltan az ARM által tervezett alaptechnológiákra épülő rendszerlapka van.

A Softbanktől eltérően az NVIDIA nem semleges fél ebben az iparban: a saját lapkáikat az ARM technológiáira építő chiptervezők attól féltek, hogy az új tulajdonos megvonná tőlük vagy késve tenné elérhetővé számukra a legújabb technológiákat, ezzel biztosítva a saját piaci dominanciáját.

Ugyan az NVIDIA folyamatosan alaptalannak titulálta a félelmeket, azonban semmiféle biztosítékot sem tudott adni a felvásárlást vizsgáló versenyhatóságoknak arra, hogy betartja majd a szavát. Ennek megfelelően semelyikkel sem jutott dűlőre, így most maga farolt ki az üzlet mögül, nincs értelme megvárni a hatóságok formális vétóinak megérkezését.

2016-ban a Softbank 24,3 milliárd fontért vásárolta meg az ARM-et, a mostani üzlet meghiúsulása miatt tőzsdére szeretné vinni a befektetésének megtérülése érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!