Ezekre figyeljen, ha új mikrohullámú sütőt vásárolna

frigondas mikrosütő gyorsfagyasztó
Egyben mikrohullámú sütő és gyorsfagyasztó a Frigondas
Vágólapra másolva!
A mikrohullámú sütő az elmúlt három évtizedben gyakorlatilag észrevétlenül vált az egyik legnépszerűbb otthoni elektronikai eszközzé hazánkban. Rengetegen használnak ilyen masinát, idősek, fiatalok, nők és férfiak egyaránt. Ez persze nem véletlen, hiszen e termékek számtalan előnyt kínálnak, gyorsak, kényelmesek, könnyen kezelhetőek, és ép állapotukban teljesen veszélytelenek. Nem csoda, hogy rengeteg vállalat foglalkozik ilyen jellegű berendezések fejlesztésével és gyártásával. Ennél fogva a kínálat óriási, ami egyrészt jó, másrészt viszont komoly problémát okozhat egy helyes vásárlási döntés meghozatala során. Mostani cikkünkben arra kerestük a választ, hogy milyen típusú mikrohullámú sütők léteznek, és mire kell figyelni akkor, ha valaki egy ilyen eszköz beszerzésén töri a fejét. 
Vágólapra másolva!

Beépíthető vagy szabadon álló

Az egyik legmarkánsabb különbség a kialakításban lelhető fel. Az úgynevezett szabadon álló eszközök egyszerűen lerakhatóak bárhova, viszont nem annyira könnyű őket elrejteni. Lényegesen esztétikusabbnak számít a beépíthető mikrók csoportja, amelyeket arra szánnak, hogy a (konyha)szekrénybe integrálják őket.

A beépíthető termékek is egyre népszerűbbek Forrás: Origo

Ezek külső borítással nem is rendelkeznek, csak egy frontfelületet terveztek rájuk, így egy polcra vagy a hűtő tetejére nem is igazán tehetőek fel magukban. Mindkét megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai, és mivel ezek alapadottságok, amelyek a később nem korrigálhatóak, ezért érdemes nagyon megfontolni, hogy hova és hogyan helyezi el a mikrohullámú sütőjét a felhasználó.

Méret

Ez az egyik legfontosabb adat, hiszen arról informál, hogy mekkora hely jut az élelmiszereknek a készülék belső terében. Általában literben adják meg az űrtartalmat, és a jelenleg elérhető modellek között 15 literes a legkisebb, és 40 literes a legnagyobb, tehát azért meglehetősen nagy a különbség. Az előbbibe csak egy kisebb tál, tányér fér be, míg a másikba akár egy fazekat is bepakolhatunk. Néhány gyártó a jobb érthetőség kedvéért arról is informál, hogy hány centméteres lehet a tányér átmérője, ami befér a termékbe, ami azért egy picit kézzelfoghatóbb információ.

Teljesítmény

Ez határozza meg, hogy milyen erővel képes melegíteni az eszköz. Wattban adják meg, és értelemszerűen minél magasabb az érték, annál jobb. A legkisebb teljesítményű masinák esetében be kell érni 700 wattal, ami a sütéshez, pirításhoz kevés, de melegítéshez elég. A jobb gépek akár 2500 wattot is tudnak, amivel rendesen fel tudják hevíteni az ételeket akár igen rövid idő alatt is.

Vezérlés

Az olcsóbb mechanikus eszközökön tárcsákat kell forgatni, és mikrokapcsolós gombokat nyomkodni. A fejlettebb, drágább masinák már érintésérzékeny panellel, vagy akár színes LCD kijelzővel is rendelkeznek, ami elegánsabb és felhasználóbarátabb megoldás. Akadnak már olyan csúcs mikrók, amelyek rendelkeznek beépített WiFi-vel, és így akár távolról, számítógéppel, telefonnal is vezérelhetőek.

Programok

Az alacsony árú, belépő szintű készülékek esetében csak arra van lehetőség, hogy a felhasználó meghatározza, hogy milyen teljesítményen mennyi idei melegedjen az étel. A jobb, fejlettebb, ám többe kerülő modellek viszont tartalmaznak előzetesen, bizonyos típusú ételek elkészítéséhez optimalizált programokat. Tehát ha valaki levest, halat vagy csirkét szeretne átforrósítani, akkor elég csak kiválasztania a megfelelő piktogramot, aktiválnia, és a gép automatikusan teszi a dolgát az elérhető legjobb hatékonysággal.

A beépített programok nagyon hasznosak lehetnek Forrás: Origo

Akár úgy is, hogy menet közben változtatja a teljesítményt, azaz a hőfokot. Ez nagyon hasznos lehet az élelmiszerek kiolvasztásánál is, hiszen túl nagy teljesítménynél ezek külseje megpörkölődhet, megfőhet úgy, hogy a közepük még jeges marad. De a kiolvasztás opció kiválasztásával elérhető az ideális végeredmény.

Grill

A grillezés funkció nagyon hasznos lehet, hiszen ezáltal nem csupán melegíteni lehet az ételeket. Ez a szolgáltatás a legolcsóbb masinákból hiányzik, de egy picit drágább készülékek között már fel-fel bukkan, szóval, akinek ez fontos, annak érdemes mindenképpen alaposan átvizsgálnia a termékkínálatot.

Gyerekzár

Jó pár mikrohullámú sütőn található már gyerekzár. Amelyik családban tehát kiskorúak is vannak, és az eszközt olyan helyre tennék, amely általuk is elérhető, akkor érdemes megfontolniuk, hogy olyat válasszanak, amely ezt a funkciót is tartalmazza.

Dizájn

Óriási különbségek fedezhetőek fel már a dizájn terén, és már a legolcsóbb kategóriában is rengeteg különféle kialakítású, színű termékkel találkozhatunk.

Léteznek egyedi külsővel bíró darabok is Forrás: Origo

Akadnak rusztikus, totálisan letisztult, futurisztikus és retrós modellek egyaránt, így jó eséllyel mindenki találhat olyat közöttük, amely passzol a konyhája stílusához. Az tény, hogy erre rá kell szánni az időt, de mindez tényleg megéri a ráfordított energiát.

Egyszerű tisztítás

A mikrók tisztítása nem hálás dolog, de már léteznek olyan, speciális bevonattal ellátott eszközök, amelyek jelentősen megkönnyítik ezt a munkafolyamatot.

A tisztítást megkönnyítő bevonat nagy ajándék Forrás: Origo

Ez nagyon hasznos extra szolgáltatás, amely nem létfontosságú, de nagy komfortérzetet nyújt.

Ár

A skála a tízezer forintos masináktól egészen a millió forintnál is drágább, rendkívül komplex, nemes anyagokból készülő, WiFi-vel és űrtechnikákkal kitömött készülékekig terjed.

Szó szerint mindenki találhat ma a mikrohullámú sütők között olyat, amely passzol az igényeihez, elvárásaihoz és a pénztárcája vastagságához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!