Meghalt a ZX Spectrum számítógépek atyja

sinclair zx spectrum 48k mikroszámítógép
Sinclair ZX Spectrum 48K
Vágólapra másolva!
Óriási tömegekkel ismertette meg a számítástechnikát.
Vágólapra másolva!

Lányának tájékoztatása alapján nyolcvanegy éves korában, daganatos megbetegedés következtében meghalt Sir Clive Sinclair feltaláló és üzletember, a Sinclair Research vállalat alapítója. A brit férfi az egyik legszélesebb körben ismert név az informatika úttörői közül, hiszen a vállalata által fejlesztett, átlagos jövedelműek számára is megfizethető ZX Spectrum mikroszámítógépek a nyolcvanas években az Egyesült Királyságon belül és kívül milliók belépőjét jelentették a számítástechnika világába.

A különféle ZX Spectrum gépekből a márka 1982-1992 közti fennállása során olyan ötmillió kelt el, ráadásul mellbevágó mennyiségű klón készült belőlük, jókora részük Kelet-Európában, így a hivatalos eladási szám nem tükrözi a tényleges jelentőségüket. Korai sikerei ellenére a Sinclair Research a nyolcvanas évek közepére nagy bajba került, így 1986-ban eladta a számítógépeit és a márkanevét az Amstradnak, onnantól kezdve az felelt a Spectrum gépek tervezéséért.

A számítógépeken túl Sir Clive Sinclair nevéhez két további érdekes találmány is fűződik, 1972-ben a vállalata dobta piacra az első igazán kompakt zsebszámológépet, továbbá 1985-ben a gigantikus üzleti bukásnak bizonyult, korát jelentősen megelőző C5 elektromos hajtású triciklit. Az utóbbi sikertelensége hozzájárult ahhoz, hogy kénytelennek bizonyult eladni az Amstradnak a számítógépes üzletét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!