Megérkezett a Linux a Marsra

2021.02.19. NASA Perseverance marsjáró   Horizontal SPACE PROBE
A staff member places a full-scale model of the Ingenuity Mars Helicopter at NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) on a table ahead of the Mars 2020 Perseverance rover landing on February 18, 2021 in Pasadena, California. - The Mars exploration rover will search for signs of ancient microbial life and collect rock samples for future return to Earth to study the red planet's geology and climate, paving the way for human exploration. Perseverance also carries the experimental Ingenuity Mars Helicopter - which will attempt the first powered, controlled flight on another planet. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Vágólapra másolva!
Ráadásul rögtön repülni készül a vörös bolygón.
Vágólapra másolva!

Óriási hírt kaptak az űrkutatás szerelemesei a héten, magyar idő szerint csütörtök késő este sikeresen landolt a Marson a nagyjából terepjáró méretű Perseverence. A NASA marsjárója a tervek szerint a következő majdnem két földi évben a mikrobális élet nyomai után fog kutatni a bolygón.

Az Ingenuity 1:1 méretarányú modellje Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

Ez ráadásul nem a teljes történet: a Perseverence nem egyedül landolt a Marson, vitte magával a technológiai demonstrációs célokat szolgáló Ingenuity mini helikoptert is. Ez nem rendelkezik specifikusan tudományos kutatásokra kitalált hardverekkel, ugyanis önmaga a kísérlet: ha minden jól megy, akkor az Ingenuity lesz az első olyan ember alkotta eszköz, amely kontrollált repülést fog végrehajtani a Földön kívül.

Ráadásul részben autonóm módon: sok döntést kell majd magától meghoznia, mivel az adatkommunikációban való nagy késleltetés miatt nem lehet közvetlenül irányítani a Földről.

Az Ingenuity további érdekességét a szoftvere jelenti: a mini helikopterrel megérkezett a Linux a Marsra, a NASA által pár éve nyílt forráskódúvá tett F Prime repülésvezérlő keretrendszer fut rajta.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!