Kipróbáltuk a Nokia új, belépő szintű telefonját, és csalódtunk

Nokia, 2.3, teszt, okostelef, android
Nokia 2.3, az olcsó telefon.
Vágólapra másolva!
A néhány évvel ezelőtt a hamvaiból újjáéledt Nokia márka nagy reményekkel indult útjára. De a brand új tulajdonosa, a HMD Global nem nagyon tudott élni a ziccerrel, ugyanis néhány korrekt vagy elfogadható modell mellé becsúszott néhány komoly bukás. Ezek közül kétségkívül a legfájóbb a rengeteget késő, és még így is félkészen kiadott Nokia 9 PureView katasztrófája. Emellett a cég az alacsonyabb kategóriában is rendre olyan mobilokkal jelentkezett, amelyek finoman szólva is gyengék voltak. A vállalat mindenesetre töretlenül próbálkozik, mostanában például egy belépő szintű készülékkel jelentkeztek, amelynek ára 40 000 forint alatt marad. A Nokia 2.3 nálunk is futott egy kört, így meg tudtuk nézni, hogy mivel kell fizetni az olcsóságért.
Vágólapra másolva!

Korrekt külső

A külsején nem látszik az ára, hiszen a terméket igen jól összerakták. Az illesztések pontosak, a gombok nem lötyögnek, a fogása kényelmes, az acélszürke hátlap jól mutat, a vékony kávák és a notch pedig egészen modernné teszik a megjelenését.

Nokia 2.3, az olcsó telefon Forrás: Origo

8,6 milliméteres vastagsága miatt egy fokkal bumfordibb, mint az igazán trendi telefonok, de ezt azért bőven túl lehet élni. A fejhallgató-csatlakozó nem hiányzik, az már viszont szemet szúrhat, hogy a mostanában már általánosnak számító USB-C helyett régimódi, micro USB portot pakoltak rá. Ez lassabb töltést tesz lehetővé, kisebb adatátviteli sebesség mellett. Érthetetlen, hogy miért ezen spóroltak.

Kijelző

A képernyővel hozza a nagy átlagot, hiszen egy 6,2 hüvelykes, HD felbontású, IPS LCD technológiára épülő kijelzővel látták el. Ennek következtében enyhe fátyolosság mindig érezhető, a színek nem olyan markánsak, mint amit az OLED-es modelleknél tapasztalhatunk, és a kontraszt is láthatóan rosszabb.

HD felbontású IPS LCD kijelzővel látták el Forrás: Origo

A betekintési szög terén is vannak hiányosságai, hiszen 150 fok környékéről már érezhetően kezdenek torzulni, fakulni a tónusok. A mozgásmegjelenítés sem hibátlan, hiszen olykor bele lehet futni elmosódottságba, illetve az enyhe akadásba. A 400 nites maximális fényerő beltéri használatra tökéletesen elég, de ahhoz kevés, hogy napfényben is jól látható maradjon minden.

Akkumulátor, kamera, hang

Meglepően nagy kapacitású, 4000 mAh akkumulátor került bele, ami az egyik váratlan erőssége. Ennek, illetve az alacsony fogyasztású gyenge hardvernek és kijelzőnek köszönhetően az üzemidő az átlagosnál nagyobb: elérheti a 16-17 órát is használattól függően, ami azért remek teljesítmény. A mono hangszórója elég gyatra teljesítményt nyújt, magasra tekerve a hangerőt bizony könnyen bele lehet futni zajosodásba, sőt még a telefonbeszélgetések kihangosítása sem problémamentes. Fül- vagy fejhallgatóval már sokkal jobb a helyzet, ilyenkor a hangminőségre nem lehet semmilyen panasz. 32 GB belső tárhellyel érkezik, ami elegendő ahhoz, hogy legalább fél évig ne kelljen arra figyelni, hogy van-e elég hely fotóknak, videóknak, alkalmazásoknak.

A hátlap és a 13 megapixeles kamera, valamint a mélységadatokat gyűjtő szenzor Forrás: Origo

A 13 megapixeles, f/2.2 érzékenységű kamerával nappal, jó fényviszonyok mellett egészen jó fotókat lehet lőni, bár olykor némi beégést még ideális körülmények között is megfigyelhet. Viszont a készülék a sötétet már nem szereti túlzottan, ilyenkor ugyanis gyakran gyakorlatilag vállalhatatlanul zajos és elmosódott lesz a végeredmény.

Némi beégéssel még jó fényviszonyoknál is számolni kell olykor Forrás: Origo

A videós tulajdonságai alapszintűek, hiszen be kell érni Full HD-val és másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebességgel.

Teljesítmény és értékelés

Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy eddig nincs komoly gond a Nokia 2.3-mal. Eddig. Ugyanis a hardvere és ebből fakadóan a teljesítménye is botrányos. A négymagos Mediatek MT6761 Helio A22 processzor és a mindössze 2 GB RAM a mai követelményekhez egyszerűen már kevés. Mindez a gyakorlati használat során annyiban érzékelhető, hogy a telefon egész egyszerűen lassú.

A böngésző, levelezés, chat vagy bármilyen más alkalmazására 3-4 másodpercet kell várni.

A fotózásnál ugyanez a helyzet, ráadásul itt még a képek elkészítése is időt vesz igénybe.

Nappal azért többnyire szép képeket csinál Forrás: Origo

Nemhogy a csúcsdarabokat, de még a primitívebb 3D játékokat és a képszerkesztést is el lehet felejteni. Emellett random módon néha fagyásokat is produkál, ilyenkor fél-egy percig se kép, se hang, ami aztán tényleg végképp bosszantó. Mindez pedig nagyon nehézkessé teszi a használatát, és igen sok kellemetlen kompromisszum megkötésére készteti a szerencsétlen felhasználót. A visszafogott erő pedig azt jelenti, hogy a termék egyszerűen nem annyira sokoldalú, mint amit ma egy okostelefontól elvárnánk, hiszen egy csomó appról, funkcióról le kell mondani.

Nincs mit szépíteni a dolgon, a HMD Global egy újabb bakot lőtt a Nokia 2.3 telefonnal.

Nem az a baj, hogy olcsó, vagy belépő szintű, hanem hogy ilyen áron ma már lényegesen erősebb, ezáltal sokoldalúbban használható modelleket lehet megvásárolni mondjuk a Redmi vagy a Honor jóvoltából. Őszintén szólva, nem vártunk túl sokat ettől a készüléktől, de még így is csalódást okozott. Kár.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!