Nem lesz Windows 10 az új Macekre

apple macbook pro 13 2020
Apple MacBook Pro 13" (2020)
Vágólapra másolva!
Jó kérdés, hogy valaha használható lesz-e rajtuk a rendszer.
Vágólapra másolva!

Az WWDC fejlesztői konferencia messze legnagyobb szenzációját a Macek saját fejlesztésű processzorokra való átállítása jelentette, a tervek szerint 2022-ben teljesen eltűnhetnek az Intel Core központi egységek az Apple számítógépeiből. A cég viszont kihangsúlyozta, hogy emuláció segítségével futtathatóak maradnak rajtuk a jelenlegi számítógépein elérhető szoftverek.

A kép csak illusztráció (Apple MacBook Pro 13" 2020) Forrás: Apple

Ettől független akadt egy óriási kérdőjel az átállás kapcsán: mi lesz azokkal, akik Windows 10-et is használnának a Maceken? Erre a Boot Camp segítségével régóta lehetőség van, a macOS mellé feltelepíthető a Microsoft operációs rendszere is, így az Apple gépeivel rendelkezők például képesek lehetnek olyan céges alkalmazásokat vagy játékokat futtatni, amelyek csak Windowsra érhetőek el.

Nagyon úgy tűnik, hogy ennek vége lesz: a következő generációs Maceken nem lehet majd Windowst futtatni.

Két óriási probléma is van. Egyrészt ugyan a Windows 10-ből létezik ARM architektúrás változat, de a Microsoft szerint ezt csak hardvergyártó partnerek licencelhetik, az átlagos vevők nem tudnak jogtisztán szerezni belőle egy kópiát. A másik gond, hogy az operációs rendszernek meghajtóprogramokra van szüksége a működéshez, ezeket pedig csak az Apple képes elkészíteni.

Rendkívül valószínűtlennek tűnik, hogy az Apple hajlandó lesz drivereket írogatni, csak mert a Maceket használók egy apró tábora szeretne Windowst is futtatni a számítógépén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!