Okos hátizsákot akart tervezni, pénzt gyűjtött rá, csúnya lett a vége

Vágólapra másolva!
Egy okos hátizsák ötlete nem is hangzik rosszul. Valaki kitalálta, pénzt is kalapozott hozzá az emberektől, azonban az ígéretesen induló projektből végül nem lett semmi. Aztán jött a szomorkodás és a pereskedés, egy furcsa befejezéssel.
Vágólapra másolva!

Történetünk ott kezdődik, hogy egy Doug Monahan nevű úriember először 2015-ben az IndieGoGo, egy évvel később pedig a Kickstarter oldalain fordult a közösségi finanszírozáshoz, hogy pénzt gyűjtsön saját ötlete megvalósítására. Ez lett volna az iBackPack nevű termék, ami Monahan ígérete szerint megváltoztatta volna a tulajdonosok életét, igazi forrdalmat hozva a mindennapokba.

Az okos táska segítségével menet közben tölthettük volna a különböző készülékeinket, beépített kevlar erősítéseket is ígért a tervező, valamint RFID-blokkolós zsebeket (hogy például kívülről ne lehessen leolvasni a bankkártyákat), beépített Blutetooth-hangszórót, a Wi-Fi szórásához mobil hotspotot, de még fegyverhordásra alkalmas zsebet is.

Mindez egyáltalán nem hangzik rosszul, sőt! Az embereknek annyira tetszett a koncepció, hogy 800 ezer dollárt dobtak össze Monahannak a két közösségi finanszírozással foglalkozó platformon, azonban innentől kezdve már szomorúbbá válik a történet.

Monahan mindössze néhány előzetest példányt szállított ki a táskából, majd teljesen eltűnt. Az önmagát átverve érző nép így gyorsan szervezkedésbe kezdett: csináltak egy Facebook-csoportot, kiderítették Monahan lakhelyét, adószámát, de még a kedvenc éttermére is ráleltek Austinban.

Forrás: Kickstarter

Ezzel párhuzamosan több hatóságnál is feljelentették az úriembert, melyek közült a legfontosabb az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), ami miután megvizsgálta a részleteket, pert indított Monahan ellen. A bizottság úgy vélte, Monahan félrevezető csalást követett el a közösségi finanszírozást kihasználva,

a megszerzett pénzt pedig magára költötte, és egyébként leginkább bitcoint vásárolt belőle.

Monahan a pereskedés során saját magát védte, és végig kitartott amellett, hogy semmi rosszat nem tett, és egyszerűen előfordul, hogy üzleti vállalkozások bedőlnek. Ezen kívül azt is mondta, hogy a Samsung Galaxy Note 7 akkumulátoros problémáit látva (éppen akkor kezdtek kigyulladni ezek a készülékek, majd a Samsung visszahívta a szériát) úgy érezte, nem lenne túl felelősségteljes dolog akkus hátizsákot adni az embereknek.

Érdekes módon a most lezárult per végül megegyezést hozott a két fél között: Monahan azt kérte, hogy szállíthassa le a táskákat a támogatóknak, amibe az FTC bele is ment azzal a kikötéssel, hogy nem kérhet erre további pénzt a közösségtől, és később sosem veheti igénybe újra a közösségi finanszírozást. Ezen kívül az úriembernek rajta kell maradnia a hatóságok radarán: rendszeresen be kell számolnia tartózkodási helyéről és pénzügyi helyzetéről.

Amíg ez megtörténik, addig a pénzt sem kell visszafizetnie, és pénzbüntetést sem kapott.

Érdekes módon a közösségi finanszírozással kapcsolatos ügyekben az FTC eddig csak egyszer volt hajlandó megegyezésre korábban, amikor egy Erik Chevalier nevű férfi 122 ezer dollárt szedett össze egy társasjáték elkészítésére, amiből nem lett semmi, ráadásul a támogatói adatait egy külsős vállalatnak értékesítette.

Forrás: Kickstarter

Az egyik legnagyobb bukás inspirálta

Érdekes módon Monahan azt nyilatkozta, hogy az iBackPack ötletét a Coolest Cooler nevű okos hűtőláda inspirálta, ami nem mellesleg azóta is a Kickstarter egyik legijesztőbb sztorija. Ebbe a hűtőládába a tervező beépített, jégkockatörésre is alkalmas turmixgépet, vízálló Bluetooth-hangszórót és USB-s töltőt álmodott, és rövid idő alatt elképesztő sikert aratott: a közösségtől több mint 13 millió dollárt gyűjtött be még 2014-ben.

Ezután érdekes dolgok következtek: a termék ugyan többé-kevésbé elkészült, de a vállalkozás már az előtt elkezdte az Amazonon árulni, hogy az összes támogatónak leszállította volna a hűtőládát.

Forrás: Kickstarter

A 60 ezer támogató körülbelül kétharmada kapta meg végül a terméket, így 2017-ben pereskedés indult, ahol a Coolest Cooler megállapodást kötött Oregon állam Igazságügyi Minisztériumával, melynek értelmében

minden támogatának 20 dollárt kell visszafizetni, aki eddig még nem kapta meg a ládát, és erre 2020-ig kapott haladékot a cég.

Ryan Grepper, a Coolest Cooler ügyvezetője elmondta, hogy a Kínából érkező termékekre kivetett előbb 10%-os, majd 25%-os védővám tett keresztbe a cégnek, ezek ugyanis a hűtőládák elkészítéséhez összes szükséges terméket érintették. Közölte, hogy ennek következtében a vállalat nem tud tovább működeni, és minden tevékenységüket azonnal felfüggesztik.

Az már csak gyanítható, hogy vélhetően nem lesz elég pénzük a 20 dolláros kárpótlások megfizetésére.