Elérhető a 64 magos AMD processzor

amd ryzen threadripper 3990x processzor cpu
AMD Ryzen Threadripper 3990X
Vágólapra másolva!
Az új Threadripper a világ legerősebb, asztali számítógépes központi egysége.
Vágólapra másolva!

Izgalmas idők járnak a processzorpiacon, az Intel gyengélkedését és az AMD nagy visszatérését egy pillanatra nem firtatva nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy már kiskereskedelemben is gond nélkül beszerezhető minden alkatrész egy otthoni szuperszámítógépnek titulálható PC összeállításához.

AMD Ryzen Threadripper 3990X Forrás: AMD

Az AMD most piacra dobta a világ jelenlegi legerősebb, asztali számítógépekbe szánt processzorát. A TRX40 foglalatos alaplapokkal kompatibilis Ryzen Threadripper 3990X nem kevesebb, mint

64 processzormagot és 128 futtatói szálat kínál.

Az alapórajele 2,9 GHz, a maximum Boost-frekvenciája 4,3 GHz, az L2/L3 gyorsítótárai pedig 32 és 256 megabájtosak. A PCI Express 4.0 szabványt is támogató központi egység 280 wattos TDP-vel rendelkezik, de ennyi mag mellett ez nem meglepő, 7 nm-es gyártástechnológia ide vagy oda.

Az AMD szerint a Ryzen Threadripper 3990X olyan 30 százalékkal gyorsabb egy dupla Intel Xeon 8280-as konfigurációnál, és ehhez képest ötödannyiba kerül, csupán 3990 dollár az ajánlott ára.

A fenti összeg hírünk írásakor olyan nettó 1,23 millió forintot jelentett, csak a 27 százalékos áfát rászámolva olyan bruttó 1,56 millió forintos vételi árra kell gondolni. Persze érdemes hozzátenni, hogy a 64 magos Threadrippert professzionális felhasználásra szánja az AMD, a fogyasztói piacon való forgalmazása elsősorban csak sajtós hencegés, amivel felhajtást generál maga körül a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!