Nem mindegyik Radeon RX 5600 XT turbózható fel

msi radeon rx 5600 xt mech oc videokártya
MSI Radeon RX 5600 XT Mech OC
Vágólapra másolva!
Az MSI szerint a videomemória okozza a problémát.
Vágólapra másolva!

Példátlan kavarás történt a héten a videokártyák piacán, a kedden piacra került Radeon RX 5600 XT grafikus processzorának és memóriájának órajeleit egy utolsó pillanatban kiadott BIOS-frissítéssel jelentősen felturbózta az AMD. Ennek köszönhetően a kártya olyan 11 százalékot gyorsult a játékokban, és a GeForce GTX 1660 Ti helyett a GeForce RTX 2060 méltó ellenfelévé vált.

MSI Radeon RX 5600 XT Mech OC Forrás: MSI

A problémát az jelenti, hogy a lépésre nem voltak felkészülve a videokártyák gyártói, így a legtöbb a boltok polcaira került modell még a régi, alacsonyabb órajelek mellett működik, lassabbak a média által tesztelt kártyáknál. Szerencsére egy részükhöz már elérhető, vagy hamarosan megjelenik majd egy könnyen telepíthető BIOS-frissítés, azonban az MSI megerősítette, hogy

nem minden már piacra dobott kártya képes az új órajeleken működni.

Emiatt egyes modellekre talán egyáltalán nem jelenik majd meg a frissítés, más modellek esetében pedig csak a GPU órajelei lesznek megemelve. A harmadik opció, hogy a kártyák GPU és VRAM órajeleit is megemeli a frissítés, ám emiatt egyes példányok hibásan működnek majd, és a vevőknek vissza kell vinniük azokat garanciális cserére.

Ennek hátterében a GDDR6 videomemória áll: mivel az AMD eredetileg 12 Gbps sebességű modulok használatát engedte csak a kártyán, így a gyártók erre a sebességre hitelesített chipeket vásároltak a termékeikre.

Meg lehet próbálni túlhajtani a lapkákat a kívánt 14 Gbps sebességre, de nincs rá garancia, hogy hibátlanul működnek majd.

Az új órajelein a Radeon RX 5600 XT jelenleg a legjobb 300 dollár alatti videokártya, azonban a termékkel szemezők jobban teszik, ha már gyárilag megemelt órajeleken érkező modelleket vesznek, különben csalódásban vagy kellemetlenségben lehet részük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!