Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Eltiporná az Epicet az Apple

WWDC2015 tim cook
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Apple CEO Tim Cook delivers the keynote address during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and a new iOS during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A partnerei megfenyítésével zsarolja a Fortnite készítőjét.
Vágólapra másolva!

Aki lemaradt volna a gigantikus botrányról, az Epic a múlt héten szándékosan megsértette az App Store és a Play Áruház fejlesztői szabályzatait: lehetővé tette a játékosok számára, hogy a boltok saját fizetési rendszerén kívül vásároljanak játékbeli pénzt. Ennek oka, hogy rengeteg más fejlesztőhöz hasonlóan sokallja azt a 30%-os jutalékot, amelyet az Apple és a Google levonnak a mikrotranzakciós vásárlásokból. Válaszul mindkét bolt törölte a kínálatából a Fortnite-ot, mire az Epic beperelte őket, az Apple ellen pedig médiahadjáratot is indított.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Justin Sullivan

A Google egyelőre nem reagált érdemben a perre, azonban az Apple most kimutatta a foga fehérjét: amennyiben az Epic nem hajlandó augusztus 28-ig megszüntetni a pert és visszatenni az App Store-ba a Fortnite-ot, akkor megtorlásul visszavonja a cég fejlesztői licenceit.

Ha ez megtörténik, akkor az Epic nem tudja majd a továbbiakban iOS és macOS platformokon fejleszteni az Unreal Engine-t.

Emiatt nem lesz képes garantálni a fejlesztőknek, hogy a motor kompatibilis marad az iOS és macOS következő verzióival, ami a már kiadott és a jelenleg fejlesztés alatt álló játékok, kreatív és üzleti szoftverek fejlesztői számára elfogadhatatlan, muszáj volna alternatív technológiára átállniuk, már ha ez lehetséges.

Ez a lépés vegytiszta megtorlás az Epic támadásáért: az Unreal Engine semmilyen módon sem sérti az App Store szabályzatát, nincs köze a Fortnite-botrányhoz.

Az Apple jelenleg azzal zsarolja az Epicet, hogy keményen odacsap a technológiáját használó más fejlesztőknek, amennyiben nem hajlandó úgy táncolni, ahogy ő fütyül. Az Epic válaszul kérvényt intézett az Apple ellen indított perében illetékes bíróhoz, hogy átmeneti végzéssel tiltsa meg az Apple számára a fenyegetés beváltását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről