Folytatódik az Xbox 360 lassú halála

halo the master chief collection videojáték
Halo: The Master Chief Collection (PC)
Vágólapra másolva!
Megszűnt a Halo-játékok digitális forgalmazása, búcsúznak az online szolgáltatásaik.
Vágólapra másolva!

Nem panaszkodhatnak az immáron előző előtti generációs játékkonzolok tulajdonosai, a PlayStation 4 és az Xbox One hat évvel ezelőtti elérhetővé válása ellenére a Sony és a Microsoft nem igyekeztek kibabrálni velük. Új játékok már nagyon régóta nem készülnek a gépeikre, de ettől eltekintve nem sok minden történt a PlayStation 3 és az Xbox 360 háza táján.

A kép csak illusztráció (Halo: The Master Chief Collection - PC) Forrás: Microsoft

Persze most már gyűlnek a két generációval ezelőtti konzolok magukra hagyásának a jelei. Néhány hete a PlayStation Store megújult webes felületéről teljesen eltűntek a PS3-as játékok, bár ettől függetlenül a konzolon lévő játékboltból továbbra is elérhetőek a digitális termékek.

Most a 343 Industries egy ennél jóval komolyabb lépést jelentett be: 2021 decemberében megszűnik az Xbox 360-ra elérhető Halo-játékok online szolgáltatásainak támogatása. Ami ennél is kellemetlenebb, hogy az érintett termékek már nem vásárolhatóak meg digitálisan a konzolra, így akik Xbox 360-on szeretnének játszani velük a jövőben, és eddig nem vették meg a játékokat, azok kénytelenek lesznek bolti dobozos kópiát keríteni belőlük.

Az érintett játékok, továbbá a szerverek lekapcsolása után megmaradó és megszűnő funkcióik Forrás: 343 Industries

A Microsoft tulajdonában lévő fejlesztőcég tájékoztatása szerint folyamatosan csökken a Halo-játékok multiplayerével Xbox 360-on játszók száma, azonban a szolgáltatások működtetése érdemi erőforrásokat igényel a részéről. Mostanra olyan kicsire csökkentek az aktív játékosbázisaik, hogy irracionálissá vált tovább bajlódnia a miltiplayer szerverek fenntartásával.

Az PC, Xbox One és Xbox Series konzolokon futó Halo: The Master Chief Collection tagjait nem érinti a szerverek lelövése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!