A Cydia beperelte az Apple-t az App Store uralma miatt

Vágólapra másolva!
Trösztellenes pert indított a Cydia az Apple ellen, mert igazságtalannak tartja az App Store monopóliumát.
Vágólapra másolva!

A Cydia alapítója, Jay Freeman trösztellenes pert indított az Apple ellen, mert szerinte az App Store alkalmazásbolt monopolhelyzetben van, ha az iOS-re való szoftverterjesztésről van szó. A per célja az, hogy idővel a fejlesztők máshol is közzé tehessék iOS-re a szoftverjeiket, valamint ezekért pénzt kaphassanak, más alkalmazásboltból is.

Forrás: cydia

A Cydia a tisztességes verseny visszaállítását és az Apple által okozott károk megtérítését kéri. Maga a Cydia egy évvel az App Store előtt, 2007-ben indult el, és alapvetően a jailbreakelt iPhone-ok alapértelmezett szoftverterjesztő platformja lett. Az App Store indulásával hamar háttérbe szorították, a jailbreakeléssel együtt. A Cydia egyébként 2018. decemberében állította le a vásárlási lehetőséget, az áruháza viszont még elérhető jailbreakelt eszközökről.

Utóbbiak technikailag legálisak a mai napig is, de az Apple használati és garanciális feltételeit már megszegik. A Cydia szerint az Apple szándékosan nyomta el őket, és vélhetően azért most jött a per, mert folyamatosak a nagy trösztellenes vizsgálatok a tech óriásokkal szemben.