Nagy siker a Microsoft víz alatti szerverközpontja

Microsoft's Project Natick on deployment day off the coast of Orkney Island, Scotland Microsoft's Project Natick on deployment day off the coast of Orkney Island Scotland Microsoft's Project Natick on deployment day off the coast of Or Microsoft's Project
Microsoft's Project Natick on deployment day off the coast of Orkney Island, Scotland Friday June 1, 2018. (Photography by Scott Eklund/Red Box Pictures)
Vágólapra másolva!
Olcsóbb, gyorsabban telepíthető, és környezetbarátabb a klasszikusnál.
Vágólapra másolva!

Véget ért a Microsoft által 2018-ban indított Project Natick második fázisa, a kísérleti kezdeményezésben a vállalat egy 864 szerverből álló adatközpontot süllyesztett a skóciai Orkney-szigetek mellé. A hermetikusan lezárt, kapszula formájú prototípus bő 12 méter hosszú és 2,8 méter átmérőjű volt, egy tengerfenékre épített dokkoló struktúrába került be, az áramellátását pedig a parton lévő szélerőművek és napelemek biztosították.

A Project Natick kapszula a 2018-as elsüllyesztésekor Forrás: Scott Eklund/Red Box Pictures

A kapszulát még július 9-én emelte ki a Microsoft, de az adatainak elemzése és a fizikai állapotának felmérése után csak most bocsátkoztak konklúziókba a kutatók: óriási sikernek bizonyult.

A két éves tesztüzem alatt a klasszikus központban lévő kontrollcsoporthoz képes nyolcadannyi szerver hibásodott meg benne, amelyet egyrészt a kapszula állandó hőmérsékletének, másrészt pedig a nitrogénnel való feltöltésének tudnak be. A lélegezhető levegőjű földi adatközpontokkal szemben ez a környezet kevesebb lehetőséget ad a kémiai reakciókból fakadó problémák kialakulására.

A víz alatti szerverközpont nemcsak megbízhatónak bizonyult, de messze környezetbarátabb is a tipikus társainál: egyrészt az áramellátása rutinszerűen megoldható teljesen megújuló energiával, plusz ami szintén kritikus, hogy hűtési költsége nagyon minimális, a tengervíz kiválóan elszállítja belőle a hőt.

A harmadik meggyőző érv a technológia mellett, hogy a kapszulák elhelyezése masszívan olcsóbb és gyorsabb az adatközpontok építésénél, az installációs idejük két év helyett olyan három hónap.

A kapszulák karbantartása persze komoly és drága projekt, viszont ha egy-egy kapszulát elég pár évente egyszer kiemelni a vízből a rutin karbantartás és hardverfrissítés érdekében, akkor ennek ellenére is nagyon gazdaságosnak bizonyulhat az üzemeltetésük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!