Kínos helyzetbe hozták magukat az amerikai vámosok

apple airpods bluetooth headset fülhallgató zene music
Apple AirPods (2019)
Vágólapra másolva!
Nagy örömmel jelentették be kétezer hamis AirPods lefoglalását.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok legnagyobb szövetségi hatóságaként a Vám- és Határvédelmi Hivatal feladata többek közt az országba áramló hamis termékek lefülelése. A tipikusan alacsony minőségű másolatok rombolhatják a legálisan működő vállalkozások hírnevét, direkt és indirekt módon anyagi veszteséget okozhatnak számukra, ráadásul megkárosítják a vevőket, akár az életükre és a vagyonukra is veszélyt jelenthetnek.

Apple AirPods (2019) Forrás: Apple

Talán a legutóbbi megfontolásból a Vám- és Határvédelmi Hivatal a napokban büszkén tudatta egy közleményben, hogy a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren sikerült lefülelni kétezer hamis Apple AirPods vezeték nélküli fülhallgatót, ami jól példázza a munkatársainak éberségét és elkötelezettségét. A Hongkongból érkező szállítmányt Nevadába próbálta továbbítani a feladója, piaci áron 398 ezer dolláros, közel 120 millió forintos fogásról van szó.

Mindeközben a mellékelt fotókról kiderült, hogy hamisított Apple-termékek helyett kétezer egyáltalán nem hamis OnePlus Buds fülest sikerült lefoglalnia a hatóságnak.

A OnePlus amerikai leánycége időközben jelezte a Twitteren, hogy szeretné visszakapni a szállítmányt.

Az ügyet az teszi furcsává, hogy a termékek az elvárhatónak megfelelően gyári csomagolásban voltak. Az érthető, hogy az intézkedő vámosok még nem hallottak erről a márkáról, de az igényes dobozból ítélve felmerülhetett volna, hogy talán jobb lenne rákeresni az interneten a „OnePlus Buds"-ra, hátha mégis legitim termékről van szó. Ezután pedig még sajtóközlemény is született a nagy fogásról, amihez a hatóságon belül feltehetően jó néhány szinten és csatornán kellett végigmennie a lefoglalással kapcsolatos információnak, de a jelek szerint senkinek sem jutott eszébe rákeresni a kütyüre az interneten.

Frissítés: a közleménye által kiváltott nevetgélés miatt a hatóság további magyarázattal állt elő az ügy kapcsán. Állítása szerint az Apple regisztrálta a rendszerében az AirPods termékkonfigurációs védjegyét, a széles publikum által kevésbé ismert megoldással a termékek térbeli kinézete védhető. A OnePlus Buds ezt a védjegyet sérti, ezért lett lefoglalva a szállítmány.

A magyarázat racionális, azonban felveti a kérdést, hogy akkor az elmúlt években hogyan áramolhatott be az USA területére a rengeteg AirPodsra kifejezetten hasonlító termék, a The Verge szerint még a Best Buy-hoz és Walmarthoz hasonló üzletláncok boltjai is dugig vannak velük, a webshopokról már nem is beszélve.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!