Egy monitor, ami még a tévét is kiválthatja

Benq, monitor, Benq EX2780Q
A Benq EX2780Q tévére hasonlító dizájnt kapott.
Vágólapra másolva!
A tajvani Benq korábban az irodatechnikai, a professzionális szakmai szektort célozta meg termékeivel, és elsősorban megjelenítő eszközei révén vált ismertté. A cég azonban a közelmúltban elkezdett intenzíven kacsintgatni a "hétköznapi", otthoni felhasználók irányába is. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy több, kifejezetten a szórakoztatást, és nem a munkavégzést célzó készülékkel léptek színre.
Vágólapra másolva!

E modellek egyik tipikus képviselője az EX2780Q típusszámú monitor, amellyel kapcsolatban azt ígéri a vállalat, hogy játékra, multimédiás tartalmak fogyasztására, filmezésre, videózásra kiváló, és még akár tévéként is funkcionálhat. Megnéztük, hogy mindebből mi igaz!

Merész dizájn

Az első pillantásra látszik, hogy nem egy hagyományos, irodai vagy gamer eszközről van szó. A formák, vonalak sokkal inkább idézik a televíziókat, mint a monitorokat. Ebben nagy szerepe van a képernyő alá helyezett, nézők felé fordított hangszórókra építő integrált hangrendszernek, ami ebben a formában totálisan egyedinek számít ebben a termékcsoportban. Így pedig e modell megjelenése is szokatlannak, ebből fakadóan pedig figyelemfelkeltőnek számít. De szó nincs itt bazári ízléstelenségről, csak különlegességről, hiszen a monitor a lekerekített éleivel, vékony káváival jól néz ki, és gyakorlatilag bármilyen stílusú belső térbe harmonikusan beilleszthető.

A Benq EX2780Q tévére hasonlító dizájnt kapott. Forrás: Benq

A ki- és bemenetek szempontjából kifejezetten egy jól eleresztett termékről van szó, ugyanis található rajta a HDMI 2.0 mellett DisplayPort és USB-C port is, ezáltal sokoldalúan csatlakoztatható a különféle eszközökhöz, és még a mobil eszközök berendezések, telefonok, tabletek töltésére is módot ad. A kábelvezetővel megtámogatott talp stabilan tart, az viszont nem tetszett, hogy a képernyő magassága nem változtatható (tehát nem lehet tologatni le-fel az állványon), és a forgatást is el lehet felejteni. Ez apróságnak tűnik ugyan, de bizonyos körülmények között sokat számíthat.

Hangzás

A két darab hagyományos hangszóró mellett pakoltak bele egy külön mélysugárzót is. Ez a tévéknél ma már általánosan bevett megoldásnak számít, de a monitorok esetében még extrém ritkaságnak. Ebből következően lényegesen jobb megszólalást produkál, mint a legtöbb riválisa.

A hangrendszer alulra került. Forrás: Origo

Ha valaki közel ül hozzá, akkor a sztereót szépen visszaadja, a basszusok meglepően teltek, a végeredmény a megszokottnál gazdagabb, élettel telibb. Persze azért egy jobb külső hangrendszerrel még így sem veheti fel eséllyel a versenyt, hiszen kisebb pontatlanságok, aránytalanságok tetten érhetőek, de hát nem is azok ellenfelének szánják. Videózásra, filmezésre, játékokhoz, sőt még akár háttérzene hallgatáshoz is bőven megteszi,

Kezelés

A monitorok mellé szinte sohasem pakolnak távirányítót, így ha valamit változtatni kell a menüben, akkor a hátlapon, vagy a készülékház alján található kezelőpanelt kell nyomkodni.

Távirányító is jár mellé. Forrás: Benq

Ám a Benq EX2780Q e szempontból is kivételt jelent, hiszen jár hozzá egy távvezérlő, ami nagyon jól jön akkor, ha valaki az ágyban fekve, vagy a fotelben elterülve nézne rajta valamilyen filmet. A magyar nyelven is kommunikáló menürendszere, grafikus kezelőfelülete szépnek távolról sem mondható, kicsit átláthatlan, szóval azért még mindig van hova fejlődni.

Képminőség

A modell sík 27 hüvelykes, 2K, azaz 2560x1440 képpont felbontású LED háttérvilágításra épülő 10 bites IPS LCD panelt kapott. A részletességre tehát nem lehet panasz, a színgazdagság kiemelkedő, hiszen 1,07 milliárd tónus megjelenítése biztosított, szemben a legtöbb mai monitorral, amelyek még mindig "csak" 16 millió árnyalatot tudnak.

Játékra kiválóan alkalmas. Forrás: Origo

A színek szemre szépek, természetesek, viszont a pontosság terén akadnak problémák, legalábbis erről tanúskodtak a műszeres mérések. Emiatt aztán a Benq EX2780Q professzionális grafikus vagy videós munkára nem a legjobb választás. Játékra viszont tökéletes, hiszen az input lag alacsony (12,3 ms), a maximális képfrissítési ráta pedig 144 Hz, az AMD FreeSync technológia támogatással, ami megakadályozza a képtörést, és a lehető leggyorsabban juttatja a felhasználó elé a képi információkat.
A termék biztosítja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését, azaz az egyes képrészleteken a fényerő dinamikusan, valós időben változik az aktuális képi tartalomtól függően.

Ez pedig valósághű képi világ megteremtésére ad módot. A maximális fényerő terén nem nyújt kiemelkedőt, de azért a 350 nites érték elég ahhoz, hogy érezhető legyen a HDR (High Dynamic Range) effekt, de tény, hogy vannak már monitorok ahol ez a nagyobb maximális fényesség miatt látványosabb.

Jó? Mire jó?

Kipróbáltuk számítógéppel, médiabox-szal, játékkonzollal és okos tv dobozzal a terméket, és a gyakorlati próba során arra a következtetésre jutottunk, hogy a Benq EX2780Q egyfajta monitor-tévé hibrid. Egy szórakoztatásra termett nagyvad, amely viszont az irodában, munkakörülmények között annyira nem érzi jól magát, mint a nappalikban, dolgozószobákban vagy hálókban. A benyomásaink abszolút pozitívak, a képminőség remek, a hangminőség meglepően jó, az pedig külön tetszett, hogy egy távirányítót is pakoltak mellé, és hogy a menüje magyarul is tud. Egyetlen gond csupán - bár ez elég komoly lehet -, a készülék ára, ami 200 000 forint körül van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!