Közeleg az idő, amikor okosabbak lesznek a kertjeink, mint mi

okos, kert, kerti eszköz, fűnyíró, öntöző
Az okos robotfűnyírók elvégzik helyettünk a munkát.
Vágólapra másolva!
Az okos eszközök először a telefonok révén meghódították a zsebeket, aztán a tévék segítségével átvették az uralmat a nappaliban, majd megérkeztek az intelligens porszívók, mosógépek és sütők. És végül a kertek sem kerülhették el sorsukat, de ezt egyáltalán nem bánjuk!
Vágólapra másolva!

Ma már ugyanis számos olyan kifejezetten kültéri vagy konkrétan a kert ápolására szolgáló eszköz beszerezhető, amelyek okosnak tekinthetőek. Azaz vezeték nélküli technológia révén képesek kapcsolódni más eszközökhöz, azokkal adatokat megosztani, és ezáltal vezérlésük is lehetségessé válik távolról.

Képesek automata módban "dolgozni", akár együttműködve szorosan más intelligens eszközökkel.

Lássunk ezek közül most néhányat, áttekintve azt, hogy mire jók, miért hasznosak, és kinél válhatnak be.

Robotfűnyírók

Bár eredetileg a fűnyírók és a porszívók nem sok közös vonást mutattak, mostanra egyre inkább elmosódnak a határok. Jó pár olyan intelligens robotfűnyíró kapható, amely kialakításában és működésében is a benti kollégáit idézi. Ezek az akkumulátorral ellátott masinák egy dokkolóállomásról szerzik az energiát, és képesek teljesen maguktól útjukra indulni. A korszerű gépek csendesek, a fűszálakat igen apró darabokra vágják, nem hagynak maguk után zöld hulladékot, ami egyrészt jót tesz a talajnak, másrészt a fárasztó és unalmas gereblyézést is el lehet felejteni.

Az okos robotfűnyírók elvégzik helyettünk a munkát Forrás: Origo

Ez a masina akár több száz négyzetméteres kertet is képes tökéletesen egyedül kordában tartani. Tehát egy intelligens robotfűnyíró nagyon hasznos lehet, de mégsem válhat be mindenkinél. Ahol egyenetlen a talaj, illetve meredek részek találhatóak, ott egyszerűen nem képes dolgozni. Emellett olyan kertnél sem ajánlott, ahol nagytestű kutyus van, mert az hajlamos lyukakat, mélyedéseket és barázdákat "gyártani", ami idővel ellehetetleníti egy robotfűnyíró munkáját.

Smart kamerák

Az alapvetőn biztonsági feladatok ellátására alkalmas, smart kameráknak léteznek direkt kültérre, kertbe tervezett változatai is. Ezek benti rokonaikhoz hasonlóan integrálhatóak egy nagyobb, több eszközt tartalmazó rendszerbe, a képük nyomon követhető távolról egy számítógépes vagy mobilos alkalmazás segítségével. A felvételeket a felhőben tárolják, azok bárhonnan, bármikor visszakereshetőek, és persze lementhetőek, tovább is küldhetőek. E termékek képesek együttműködni más, hasonlóan okos eszközökkel, így például mozgásérzékelőkkel, vagy lámpákkal. Tehát beállítható, hogy a kamera akkor kapcsoljon be, ha a mozgásérzékelőt valami aktiválja és/vagy felgyullad a lámpa, stb., stb..

Az okos kamerák már a kertekben is elhelyezhetőek Forrás: Origo

Ennek köszönhetően a felhasználó bármikor rá tud nézni távolról a kertre, meggyőződhet róla, hogy a családja jól van, a kutyái nem szökdöstek el, és hogy idegenek sem tették be a lábukat a birtokra. Ha pedig bármilyen baj, bűncselekmény történne, akkor a felvételek bármikor elérhetőek, lekérhetőek, és megmutathatóak a hatóságok vagy biztosítási cégek munkatársainak. A különbség köztük és a beltéri használatra "tenyésztett" termékek között a kialakításukban rejlik. Azaz bírják a vizet, az esőt, a párát, a port és a szelet, és a jobb modellek akár akkumulátorról is üzemeltethetőek, így viszonylag szabadon telepíthetőek. Aki rendelkezik saját kerttel vagy udvarral, annak csak ajánlani tudjuk az ilyen eszközök beszerzését.

Öntözőrendszerek

Régen az emberek fogták a vedret, aztán végiglocsolták vele a kertet. Később megérkeztek a slagok, permetező öntözőrendszerek, amelyek megkönnyítették a munkát, és mára már megtörtént a következő evolúciós lépés is. Az okos öntözőberendezések WiFi-n keresztül a világ bármely pontjáról, sőt akár még a űrből is elindíthatóak.

Az okos öntözőrendszerek segítéségével megakadályozható a növények pusztulása Forrás: Origo

Emellett képesek automatikusan lekérni információt a meteorológiai előrejelző rendszerektől. Így például, ha arról kapnak információt, hogy jön az eső, akkor nem kapcsolják be magukat. Ráadásul a jobb darabok együtt dolgoznak különféle vezeték nélküli technológiákat használó szondákkal is, amelyek mérik a talaj nedvességtartalmát. Az általuk beszerzett adatok is értelemszerűen befolyásolják az ilyen intelligens eszközök működését, hiszen beállítható rajtuk, hogy annyit és úgy locsoljanak, hogy ezek az értékek elérjenek egy előre meghatározott szintet. Világszerte egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű okos öntöző masinák iránt. Mivel az igények nagyon eltérőek lehetnek, ezért sok különféle kiegészítőt kínálnak az erre szakosodott cégek, amelyekből komplex, minden elvárást pontosan kielégítő rendszerek hozhatóak létre.

Intelligens szenzorok a szebb virágokért

Korábban már esett szó a speciális talajszondákról, de léteznek másfajta, kifejezetten kertekbe tervezett okos mérőmasinák. Az úgynevezett növénydetektorokat számtalan különféle érzékelővel ellátták, amelyek képesek információkat gyűjteni a páratartalomról, a talaj ásványianyag-tartalmáról, a levegő hőmérsékletéről, stb., stb. Ezeket az adatokat pedig egy külön, távoli számítógépen található adatbázisba továbbítani, ahonnan bármikor és bárhonnan lekérhetőek. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy különféle algoritmusok riasztást adjanak ki, ha egyes értéket érnek el.

Az okos szenzorok folyamatosan gyűjtik az adatokat Forrás: Origo

Emellett természetesen hosszabb folyamatok is vizsgálhatóak, tehát megnézhető, hogy hogyan változtak az eredmények az egyes évszakokban, vagy például a permetezési időszakokban. Az ilyen okos szenzorok egyik nagy előnye, hogy kicsik, könnyűek, kevés energiát fogyasztanak és különféle vezeték nélküli technológiákat használnak. Ezáltal pedig egyszerűen és viszonylag szabadon telepíthetőek, és jellemzően az áruk sem vészes. Azaz szinte mindenki megengedheti magának ilyenek beszerzését, ami sokat segíthet egy élettől duzzad, csodás kert kialakításában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!