Mulasson velünk a legviccesebb becsődölt techjóslatokon!

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Gates és Ballmer a Vista bemutatóján
Microsoft founder Bill Gates looks on as Microsoft CEO Steve Ballmer (R) speaks during the press conference at the Microsoft Windows Vista operating system launch 29 January 2007 in New York. The new Windows Vista will be available to consumers 30 January. AFP PHOTO/Timothy A. CLARY
Vágólapra másolva!
Év vége közeledtével szokás visszatekinteni egy kicsit az elmúlt időszakra és számba venni a sikereket, kudarcokat. A legjobban mégis azokon a kijelentéseken lehet mulatni, amelyek a korszakok "erős embereitől" származnak, mindegy, hogy ezek az emberek valóban erősek voltak, vagy csak magukat képzelték annak.
Vágólapra másolva!

Mi is összeállítottunk egy vicces listát az ilyen "jóslatokról", melyekkel a technika, vagy az informatika géniuszai, esetleg bohócai gazdagították a techtörténelmet. Kivételesen nem csak az elmúlt évből, hanem inkább az elmúlt másfél évszázadból - nagyjából a telefon feltalálása idejétől indítva a számlálót.

"Az amerikaiaknak szükségük van telefonra, de nekünk nem! Ugyanis rengeteg hírvivőnk és futárunk van". William Preece, az angol postahivatal feje (1876). A totális csőlátás iskolapéldája.

"A váltóárammal való kísérletezés (AC) csak időpocsékolás, senki sem fogja használni"- Thomas Alva Edison (!) (1889). Ez bizonyítja, hogy néha még a zsenik is mondhatnak butaságot!

Edisonnak sem volt mindig, mindenben igaza. Forrás: Origo

"A ló megmarad, az autó csak egy hóbort" - A Union Trust and Savings Bank elnöke ezzel magyarázta, hogy miért nem fektet be a Ford Motor Company-ba (1903). A michigani pénzintézet egyébként 1929-ben csődbe ment....

"A tévé népszerűsége mulandó. Az emberek meg fogják unni, hogy szobájukban ülnek és egy dobozt néznek". Darryl Zanuck, a 20th Century Fox stúdió vezetője (1949). A tévé él és virul!

A tévék népszerűsége máig töretlen. Forrás: Origo

"Tíz éven belül jönnek a nukleáris energiával hajtott porszívók"- Alex Lewyt, a Lewyt Vacuum Cleaner Company elnöke (1955). Hát nem jöttek, de talán jobb is így.

"A mobiltelefonok nem képesek kiváltani a hagyományos vezetékes rendszereket" - Marty Cooper feltaláló (1981). Marty, ne lottózz!

Listánkon két Microsoft-vezető aranyköpései is megtalálhatóak. Forrás: AFP/Timothy A. Clary

"Senkinek nincs szüksége 637 KB memóriánál többre egy számítógépben. 640 KB a világon mindenre elég!"

- Bill Gates, a Microsoft alapítója (1981). Ma, mikor már a telefonok is 4-8 GB memóriával érkeznek, látjuk, hogy mindez finoman szólva is tévedés volt.

"Az internet hamarosan szupernóvává válik, hogy aztán 1996-ban látványosan összeomoljon" - Robert Metcalfe, a hálózati eszközöket gyártó 3Com alapítója (1995) A HP 2010-ben felvásárolta a 3Com-ot, és azon nyomban be is szántotta, így a cég megszűnt önálló entitásként létezni.

Azért az Apple csak kihúzta valahogy.... Forrás: Apple

"Az Apple cégnek nincs jövője"

- Time magazin (1996). Erre mondják azt, hogy jobban jártál volna, ha csöndben maradsz.

" ,,nemsokára a mobiltelefonunkra akár filmeket is letölthetünk az internetről". Uff, benyeltem a távkapcsolót helyben, ekkora baromságra lefonnyad a robbanós Colorstarról a csipketerítő" - Uj Péter, az Index főszerkesztője így kommentálta, hogy eljöhet egyszer a kor, mikor az emberek internetezni fognak a telefonjukon (2000). Ha van cikk, amely rosszul öregszik, akkor ez az.

"Egyszerűen nincs olyan sok videó, amit meg szeretnék nézni"

- Steve Chen, a YouTube társalapítója, amikor még ő maga sem hitte, hogy van létjogosultsága egy videomegosztónak (2005). Egy évvel később a Time magazin a legfontosabb találmánynak választotta a YouTube-ot, a Google pedig 1,65 milliárd dollárért vásárolta fel a céget.

"Nincs rá esély, hogy az iPhone jelentős piaci részesedésre tegyen szert" Steve Ballmer, a Microsoft ügyvezető igazgatója (2007). Ehhez nem is lehet semmit hozzáfűzni azon kívül, hogy a Microsoft többször is megpróbálta meghódítani a mobil piacot, és mindig elbuktak! Mindig, mindennel!

Sokan voltak, akik azt hitték, hogy a Google Glass a jövő. Tévedtek. Forrás: Origo

"A Google Glass a jövő technológiája" - David Pogue, a New York Times technológiai szakújságírója és televíziós szakértő (2013). A Google most jelentette be, hogy a 2020 után több frissítés nem érkezik a szemüvegre. A Google Glass dicstelen kalandja ezzel véget ér.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!