Nem kell temetni a hagyományos LED tévéket

Samsung RU8002 4K LED LCD tv.
Gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető.
Vágólapra másolva!
Manapság, amikor a QLED és OLED tévékről szól minden, háttérbe szorultak a tradicionálisnak számító, LCD technológiára épülő modellek. Azonban attól, hogy nincsenek annyira szem előtt még mindig rettenetesen fontosak, hiszen a kedvezőbb áruknak köszönhetően alapvetően ezekből fogy rengeteg, ezeket keresik igazán nagy számban.
Vágólapra másolva!

A tv piacot több, mint egy évtizede uraló Samsung sem engedte el e készülékeket. A kínálatukban jó pár ilyen típusú termék megtalálható, mi pedig ezek közül az RU8002 sorozat egy példányára tettük rá a kezünket, hogy megnézzük, mit tud 2019 vége felé egy hagyományos LED LCD tévé!

Külsőre semmi extra

Ma már kifejezetten sok az olyan televízió, amely a külsejével is próbál újat mutatni, és amelyeknél innovatív megoldásokat alkalmaztak a dizájnerek. Nos, a Samsung RU8002 viszont még véletlenül sem ezt az irányzatot képviseli: A vékony kávájú szimpla kijelző két apró V alakú talpon nyugszik, amelyet a készülékház két vége felé helyeztek el. Percek alatt összeszerelhető, az igaz, viszont e megoldás hátránya, hogy a képernyő nem forgatható, és keskeny állványra vagy szekrényre nem tehető fel a készülék.

Viszont az is igaz, hogy a totálisan semleges külsejének köszönhetően gyakorlatilag bármilyen jellegű enteriőrben otthonra lelhet a falra is akasztható masina, legyen az egy polgári lakás, egy minimalista stílusú modern ingatlan, vagy egy antik bútorokkal berendezett nagyszoba, hogy csak néhány példát említsünk. A hátlapon található ki- és bemenetek révén egyszerűen csatlakoztatható hozzá minden manapság népszerűnek számító eszköz legyen az játékkonzol, médiabox, hangprojektor, NAS, médialejátszó vagy számítógép, és természetesen rendelkezik beépített WiFi-vel is.

Képminőség

A Samsung a magasabb kategóriás modelljeinél favorizált QLED képalkotási technológia ugyebár innen hiányzik, így a tévébe egy saját fejlesztésű és gyártású, 4K felbontású VA LCD panel került. Ennek nem olyan nagy a maximális fényereje, mint amit a kvantumpontos rokonai produkálnak, ami miatt a HDR tartalmak megjelenítése nem olyan látványos, mint azoknál. Emellett a betekintési szög sem olyan jó, mint amit a QLED televízióknál megszokhattunk, és a színtér lefedettség terén is egy kicsit rosszabb eredményeket produkál.

Viszont az is tény, hogy a valós kontrasztaránya kifejezetten nagy, eléri az 5100:1 értéket.

A tökéletes fekete visszaadására nincs mód, de ezt leszámítva a tónusok szinte tökéletesen valósághűek, amit a műszeresek mérések is alátámasztottak. A mozgásmegjelenítés terén egész jól teljesít: néha ugyan bele lehet futni kisebb akadozásba, szaggatásba ez azonban hatékonyan orvosolható az Auto Motion Plus nevű funkció aktiválásával, amely egy szoftver által kiszámolt virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, így teremtve meg az agyban a folyamatosnak tűnő mozgás illúzióját.

Samsung RU8002 4K LED LCD tv. Forrás: Origo

A modell rendelkezik beépített és állandóan aktív felskálázó eljárással, amely elméletileg képes az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítására. Ez jól hangzik, viszont a gyakorlatban azt tapasztaltuk, hogy a gyatra SD tévéadások vagy YouTube videók pont olyan rondák voltak, mint minden más tévén. Sajnos ezúttal is bebizonyosodott, hogy a valóságban nem létező képpontokat nem lehet csak úgy leakasztani a semmiből. És ha már az ilyen rossz minőségű forrásoknál tartottunk: ezeknél azért viszonylag gyakran bele lehet futni zajosodásba, ami zavaró lehet, ám öröm az ürömben, hogy a probléma egészen jól megszüntethető a Zajcsökkentés nevű képi opció aktiválásával. A játékosok számára fontos információ lehet, hogy az input lag 18,2 ms, ami jó érték, és azt jelenti, hogy játékra is nyugodtan használható a termék.

Hogy szól?

A mai felső kategóriás televíziókkal ellentétben a Samsung RU8002-be két darab 10 wattos rejtett hangszóróból álló alap integrált audit rendszer került. Nincs mit szépíteni a dolgon, a készülék nem szól valami jól. A basszusok felejtősek, a sztereó hangtér és a dinamika is hiányzik, a végeredmény emiatt steril, hideg és vékonyka.

Gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető. Forrás: Origo

Akinek nincsenek nagy igényei annak persze filmezéshez, tévézéshez vagy játékhoz így is megfelelhet, hiszen az is tény, hogy hibákat, idegesítő percegésbe, statikus zörejekbe, búgásba nem futottunk bele. Egy szó, mint száz, aki moziszerű, valóban élettel teli hangzást akar, annak muszáj valamilyen külső hangrendszert a tévéhez csatlakoztatnia. Ezt egyébként megteheti vezeték nélküli úton is, hiszen a modell támogatja a Bluetooth adatátviteli technológia használatát, és ennek köszönhetően madzagok mellőzésével lehet kilőni a hangokat a kompatibilis audio készülékekre.

Okos a tv?

Okos hát, köszönhetően annak, hogy a Samsung belepakolta a saját fejlesztésű, Tizen smart rendszerét. Ennek grafikus kezelőfelületétől továbbra sem vagyunk elájulva, hiszen lehetne egy picit szellősebb, logikusabb és átláthatóbb. Mindenesetre a helyzet nem tragikus, ráadásul a rendszer magyar nyelven is kommunikál, és idővel azért bele lehet jönni a készségszintű használatába. Ráadásul kellően stabil is, szóval idegesítő fagyásokat, döccenéseket nem tapasztaltunk. A Tizen smart platform révén a készülék integrálható egy nagyobb okos otthon rendszerbe, tehát képes együttműködni más hasonló készülékekkel, például az erre felkészített hűtőszekrénnyel vagy porszívóval. Sőt, a tévéből egyfajta okos otthon központot is varázsolhatunk, amelyen keresztül elindítható, irányítható a többi berendezés, illetve mód nyílik különféle automatizált folyamatok összeállítására is.

A Tizen okostévé rendszer is házon belül készül Forrás: Origo

Az okostévé rendszer részét képezi a gyárilag telepített médiajátszó szoftver, amely hozza a kötelező minimumot. Azaz, ha bedugunk a tévébe egy pendrive-ot, akkor az azokon található filmek vagy képek megjelenítését biztosítja. A támogatott formátumok hatalmas körére ne számítson senki, de azért a legnépszerűbb videótípusokat viszi az applikáció gond nélkül, és így a 4K HDR anyagok kezelése is megoldott.

Természetesen mód nyílik különféle internetes alkalmazások futtatására is, bár a kínálat csak nagyjából kétszáz appot tartalmaz, szóval egyáltalán nem olyan széles a választék, mint amit mondjuk a telefonoknál megszokhattunk. A hangsúly a különféle videómegosztó és online streaming alkalmazásokon van, és ennek hála elérhető ily módon a Netflix, a YouTube vagy a HBO Go hogy csak néhány fontos és népszerű példát említsünk. Természetesen böngészésre is van mód, de azért egy két fokkal nehézkesebb, mint amit a mobiloknál vagy pláne a számítógépeknél megszokhattunk.

Nem kell temetni

A Samsung RU8002 bebizonyította, hogy nem kell még temetni a hagyományos LED LCD televíziókat sem! Igaz, hogy kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötésére kényszerít a hang- és képminőség terén, de amit hallunk és pláne amit látunk, az azért totálisan vállalható! A kontrasztarány, színpontosság és a mozgásmegjelenítés terén például abszolút elit kategóriás teljesítményt produkált. Emellett az olyan kiegészítő funkciók is hasznosak, mint például az internetes alkalmazások futtatása, a médialejátszó vagy a Bluetooth támogatás, és így hozzáadott értéket jelentenek. Az 55 inches változat ára 210 000 forint körül mozog, ami lényegesen alacsonyabb, mint amennyit az ugyanilyen méretű csúcstévékért le kell tenni az asztalra. És mindent mérlegre téve azt mondhatjuk, hogy ha valaki ilyen árkategóriában gondolkodik, akkor mindenképpen érdemes a Samsung RU8002 tévét is számításba vennie. Rosszul nem nagyon járhat vele!

Még több információ a termékről a hivatalos weboldalon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!