Ostromolják a genetikai adatbázisokat a rendőrségek

Nicky Verstappen, gyilkosság, nyomozás, Hollandia
Minden idők egyik legnagyobb szabású DNS-tesztjét végezték el a hatóságok
Vágólapra másolva!
Korlátlan hozzáférést kaptak az egyikhez az orlandói nyomozók.
Vágólapra másolva!

Pár évvel ezelőtt egy rendkívül erőteljes eszközt kaptak a kezükbe a családfakutatást hobbiszinten űzők, mára számos olyan szolgáltatás van, amelyek olcsón lehetővé teszik a DNS-en alapuló rokonkeresést. A vizsgálat elvégzése után a kutakodók feltölthetik az eredményeiket a családfakutató szolgáltatásokba, azok pedig folyamatosan összehasonlítják a meglévő mintákat, hogy összekapcsolják egymással a vérrokonokat.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Lex Van Lieshout

Ez persze a rendőrök figyelmét is felkeltette, az Egyesült Államokban mostanra bő egy tucatnyi súlyos bűncselekményt elkövetett személyt sikerült megtalálni a polgári genetikai adatbázisokon keresztül. A DNS jellege miatt ráadásul nem is szükséges, hogy maga a keresett személy információkat szolgáltasson az adatbázisokba, a vele vérrokonságban lévők megtalálása elég lehet a nyomozóknak a nagy áttörésekhez.

Persze a családfakutató szolgáltatások próbálnak mindent megtenni a felhasználóik adatainak védelme érdekében, ám úgy tűnik, hogy egyre kevésbé sikeresek ebben.

Ezt Michael Fields nyomozói árulta el Rendőrfőnökök Nemzetközi Szövetségének legutóbbi konferenciáján. Az előadása alapján az Orlandói Rendőrkapitányság a nyáron egy potenciálisan precedens értékű győzelmet ért el, sikerült egy floridai bíró közreműködésével rákényszerítenie a GEDmatch szolgáltatást, hogy adjon korlátlan hozzáférést a rendőrségnek az ügyfelei genetikai adataihoz.

A korábbi tárgyalások során a GEDmatch már hajlandó volt tenni egy gesztust a rendőrség felé, lehetővé tette az ügyfelei számára, hogy opcionálisan engedélyezzék a nyomozóhatóságok számára a genetikai adataikhoz való, kérdés és végzés nélküli hozzáférést. A GEDmatch 1,3 millió felhasználójából

csupán 185 ezren adtak erre engedélyt.

Fields szerint a gigászi adatbázishoz való hozzáférés egyelőre nem vezetett letartóztatáshoz, azonban több ügyben is új nyomozási lehetőségeket adott a detektívek kezébe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!