Nem futnak a 32 bites appok az új macOS-en

apple wwdc 2016 craig federighi
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 13: Craig Federighi, Apple's senior vice president of Software Engineering, introduces the new macOS Sierra software at an Apple event at the Worldwide Developer's Conference on June 13, 2016 in San Francisco, California. Thousands of people have shown up to hear about Apple's latest updates. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Elsősorban a játékosoknak jelent problémát a helyzet.
Vágólapra másolva!

Az évekkel ezelőtt megfogalmazott „fenyegetésének" megfelelően az Apple befejezte a 32 bites számítógépes alkalmazásokkal való bajlódást: a héten elérhetővé vált macOS 10.15 Catalina már semmilyen szín alatt sem hajlandó elindítani azokat, kizárólag 64 bites szoftverek futtatására hajlandó.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton

Az Apple számítógépeit használók többsége számára ez nem hatalmas probléma, azonban a néhány évesnél régebbi videojátékokkal szórakozni kívánó gamerek számára egy katasztrófa a változtatás. A legtöbb régi játék soha nem lesz elérhető 64 bites változatban, hiszen a fejlesztőik és a kiadóik vagy nem hajlandóak, vagy sok esetben már nem is képesek foglalkozni a modernizálásukkal.

A pórul járt játékosok legfeljebb annyit tehetnek, hogy telepítenek egy Windowst a Boot Campen keresztül, és abban futtatják a régi játékok windowsos verzióit.

Ez jelentős kényelmetlenséget jelent, ráadásul a Windows elég sok helyet elfoglal a számítógép háttértárán, és persze meg is kell licencelni.

A változtatás hatására a windowsos játékokat Macre portoló Aspyr és Feral rengeteg olyan játékot eltüntettek a Steamről, amelyeket nem tudnak futtathatóvá tenni a legújabb macOS-en, és persze számos kisebb-nagyobb fejlesztő kénytelen volt vagy lesz ugyanígy tenni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!