5G-t hoz a középkategóriás mobilokba a Samsung

samsung exynos 980 soc rendszerlapka
Samsung Exynos 980
Vágólapra másolva!
Nem csak ezen a téren rendkívül modern a legújabb Exynos.
Vágólapra másolva!

A Samsung váratlanul bejelentette a középkategóriás mobilokba és táblagépekbe szánt legújabb rendszerlapkáját, az Exynos 980 névre keresztelt System-on-Chipje pedig meghökkentően modern. A termék összességében legnagyobb érdekessége, hogy ez az első beépített 5G modemet tartalmazó Exynos, ráadásul támogatja az idén piacra kerülő Wi-Fi 6 (802.11ax) technológiát is.

Samsung Exynos 980 Forrás: Samsung

Ezzel nem ért véget a móka, az új Exynos nyolcmagos processzorának két nagy teljesítményű magja világelsőként a legújabb ARM Cortex-A77 architektúrát használja, maximum 2,2 GHz órajel mellett. A másik hat kisebb teljesítményű, cserébe viszont energiatakarékosabb mag Cortex-A55-ös, ezek legfeljebb 1,8 GHz-en ketyegnek.

Az Exynos 980 további érdekességei közül kiemelhető a meglehetősen erős Mali-G76 (MP5) grafikus vezérlő, az LPDDR4X rendszermemória támogatása, az akár 108 megapixeles kamera kezelése, a 4K videók hardveres kódolása és dekódolása, továbbá a 8 nanométeres gyártástechnológia.

A Samsung új lapkakészlete teljesítmény és funkciókészlet tekintetében is szokatlanul agresszívnek mondható, a Qualcommnak és a MediaTeknek is fel kell kötnie a nadrágját, ha tartani kívánják vele a tempót a középkategóriában.

Az Exynos 980 az idei év végén kerül tömeggyártásba, az első ezzel szerelt okostelefonok várhatóan a jövő év első felében kerülnek majd piacra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!