Fényképezőgépre is kerülhet zsarolóvírus

canon eos 80d ransomware
Canon EOS 80D ransomware
Vágólapra másolva!
A Canon egyik legnépszerűbb modelljén demonstrálták ezt a kutatók.
Vágólapra másolva!

A zsarolóvírusok már évekkel ezelőtt meghódították a számítógépeket és az okostelefonokat, azonban ezzel nem feltétlenül ért véget a móka. A Check Point biztonsági cég demonstrálta, hogy a tehetősebb amatőr fotósok, továbbá a profik által használt fényképezőgépek is felokosodtak már annyira, hogy ransomware támadással titkosíthatóak legyenek a memóriakártyáikra mentett fényképek.

Canon EOS 80D ransomware Forrás: Check Point

Ezt a 300 ezer forint környékén induló Canon EOS 80D tükörreflexes gépen demonstrálták, amely az árkategóriájában 50 százalék feletti piaci részesedéssel rendelkezik. A művelethez a számítógépet és a kamerát is fel kellett csatlakoztatni ugyanarra a wifire, majd a kutatók a Picture Transfer Protocol (PTP) sebezhetőségét kihasználva képesek voltak a PC-ről átküldeni a zsarolóvírust a DSLR-re, és persze futtatni azt.

A Canon mostanra kiadta a sérülékenységet megszüntető frissítést a kamerára, a telepítésén túl pedig azt javasolja az ügyfeleinek, hogy csak akkor engedjék fel a wifire a fényképezőgépeiket, ha erre feltétlenül szükség van.

A PTP elterjedtsége miatt a Check Point kutatói valószínűnek tartják, hogy más fényképezőgépekben is megtalálhatóak lehetnek a jelen esetben kihasznált sebezhetőségek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!