VR-ban ijesztgetik az építőmunkásokat

hbm soletanche bachy vr építőipar balesetmegelozes
Már VR-os szimulációval is átélhetik a baleseteket a szakmunkások, hátha ettől jobban odafigyelnek a valós életben a megelőzésükre
Vágólapra másolva!
Például megtudhatják, hogy milyen magasról leesni a létráról.
Vágólapra másolva!

A HBM Soletanche Bachy, Magyarország piacvezető speciális mélyépítő vállalata idén, az Ybl Szakmai Napon mutatta be elsőként a Soletanche Bachy cégcsoport és a Vinci Construction VR (virtuális valóság) szemüveggel kiegészített applikációs fejlesztését, ahol a résztvevők első kézből ismerhették meg a munkaterületen előforduló leggyakoribb balesetveszélyes helyzeteket. A vállalat célja, hogy a program segítségével erősítse a munkavédelmi szemléletet, ezzel is hozzájárulva az építőipari balesetek megelőzéséhez.

Már VR-os szimulációval is átélhetik a baleseteket a szakmunkások, hátha ettől jobban odafigyelnek a valós életben a megelőzésükre Forrás: HBM Soletanche Bachy

A korábbi évekhez képest jelenleg növekszik a magyar munkahelyeken bekövetkezett balesetek száma. Az Eurostat legfrissebb elemzése szerint európai viszonylatban is a rangsor végén állunk a munkavégzés szempontjából biztonságos országok listáján. Erre az égető problémára is megoldást jelenthet a Magyarországon is tevékenykedő Soletanche Bachy speciális mélyépítő vállalat és a Vinci Construction közös fejlesztése, akik egy VR szemüveggel kiegészített applikációt készítettek.

Ennek segítségével a felhasználók az építőiparban leggyakrabban előforduló munkabaleseti szituációkat ismerhetik meg anélkül, hogy valójában megsérülnének.

Az alkalmazás az 5 legnagyobb kockázattal járó baleseti helyzettel szembesíti az embereket, akik így virtuálisan átélhetik, hogy milyen magasból leesni, mit okoz egy rájuk zuhanó tárgy, mekkora veszélynek vannak kitéve mozgó munkagép környezetében, milyen kockázatok állnak fenn, ha a munkagép az egyenetlen talajviszonyok miatt nem áll biztonságosan a földön, illetve milyen veszéllyel jár az átalakított berendezések működtetése.

Aránytalanul sok a halálos baleset

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya által 2018-ban feldolgozott munkabaleseti statisztikák szerint az elmúlt 5 évben 20 százalékos a növekedés a 3 munkanapot meghaladó munkabalesetek számában. Az építőipari szektor ugyan 4 százalékát teszi ki az összes iparágban történt munkahelyi balesetnek, mégis az összes halálos baleset 27 százaléka, azaz 22 halálos baleset köthető az építőiparhoz.

Az applikáció forgatókönyvének bizonyos elemei, mint például a munkavégzés jellege és területe megváltoztathatóak a progresszív tanulás érdekében. A HBM-es dolgozók képzésének már része a VR szemüveges munkavédelmi oktatás. A vállalat most arra törekszik, hogy szélesebb körben is bemutassa ezt az eszközt az érdeklődőknek.

„A munkabiztonság kultúránk alapja, ami egyet jelent számunkra a tudatossággal és az előre tervezéssel. Szeretnénk ezt a virtuális megoldást partnereinknek, alvállalkozóinknak is elérhetővé tenni konferenciákon és szakmai napokon. Emellett törekszünk arra is, hogy a szemüveget és az applikációt az egyetemi hallgatók és a szakképzésben résztvevők is megismerhessék, betekintést nyerve ezáltal azokba a bevett munkavédelmi gyakorlatokba, amiket aztán a későbbiekben pályájuk során rutinosan alkalmazhatnak a munkaterületeken." – hangsúlyozta Kaltenbacher Tamás a HBM Soletanche Bachy ügyvezető igazgatója.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!