Durva büntetést kapnak az Apex Legends csalói

apex legends battle royale videojáték
Apex Legends
Vágólapra másolva!
Rossz idők jönnek a cheaterekre, ha más fejlesztők is bevezetik az újfajta tiltást.
Vágólapra másolva!

Elég keveset tudnak kezdeni a cheaterekkel a játékfejlesztők, általában egy vagy több figyelmeztetés után egyszerűen letiltják a felhasználói fiókjaikat. Ez nem túlságosan hatékony megoldás, főleg a free to play játékok esetében, hiszen semmi sem akadályozza meg a csalókat abban, hogy új felhasználói fiókokat regisztráljanak, és ott folytassák a csalást, ahol abbahagyták.

Apex Legends Forrás: Respawn Entertainment / EA

Úgy tűnik, hogy az Apex Legendset fejlesztő Respawn Entertainment rendkívül szokatlan megoldáshoz nyúlt: ujjlenyomatot készít a számítógépekben lévő hardverről, és bannoláskor a cheaterek felhasználói fiókjainak a letiltása mellett PC-jeiket is feketelistázza. Ennek köszönhetően hiába regisztrálnak új fiókot, mégsem tudnak belépni a játékba.

A megoldás alapvetően hatékony, de van egy nagy hátránya: olyan játékosokkal is kibabrálhat, akik ugyanolyan hardverkonfigurációval rendelkeznek, mint a kitiltott cheaterek.

Az egyik csaló meglepően sokáig elment, hogy megpróbálja valahogy kicselezni a rendszert, a Windows újratelepítése mellett például még a számítógépe hálózati vezérlőjének a teljesen egyedi azonosítókódját (MAC-címét) is átírta, de az sem segített. Nem világos, hogy a Respawn milyen információk alapján állítja össze a hardveres ujjlenyomatokat, de a jelek szerint elég agresszív találmányról van szó.

Az ujjlenyomatozás egyébként nem új dolog: a Windows OEM kiadása is így rendeli hozzá magát egy nagyon specifikus PC-hez, pontosabban a benne lévő alaplaphoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!