Durván csökkentek az iPhone-eladások

apple iphone x ios 11 face id
Apple iPhone X
Vágólapra másolva!
Az Apple az akkucserés akciót is okolja a problémáért.
Vágólapra másolva!

November elején a részvényesekből erős homlokráncolást kiváltva az Apple közölte, hogy a jövőben nem fogja elárulni a negyedéves üzleti jelentéseiben az eladott eszközök számát. Erre általában olyankor vetemednek a cégek, mikor nincs mivel büszkélkedniük az értékesített termékek mennyisége terén. Ettől függetlenül az Apple az elmúlt években jelentősen növelte a fontos termékeinek az árát, így a kevesebb eladott kütyü az esetében nem feltétlenül jár a bevétel csökkenésével.

Apple iPhone X Forrás: Apple

A részvényeseknek kiadott szerdai tájékoztatásában a vállalat elismerte, hogy nem ez a helyzet, érdemes felkészülniük a bevétel csökkenésére. A 2019-es első pénzügyi negyedévre eredetileg 89-93 milliárd dollár körüli bevétellel kalkulált, azonban most már csak 84 milliárd dollárt tart realisztikusnak.

Tim Cook vezérigazgató szerint a problémát egy az egyben az iPhone mobilok okozzák, a vártnál számottevően kevesebben vesznek maguknak új készüléket.

A cég többi üzletága (szolgáltatások, Mac, iPad, viselhető eszközök, otthonkiegészítők, egyéb kiegészítők) együttvéve olyan 19 százalékos éves növekedést tudnak felmutatni.

Az Apple szerint az iPhone-divízió rossz teljesítményéről elsősorban Kína és a fejlődő piacok tehetnek, a várthoz képes messze rosszabbak voltak ott az eladások, de egyes fejlett piacokon is elmaradtak a várakozásoktól az értékesítések. A különféle makrogazdasági tényezők mellett a visszaesésben szerepet játszhatnak a kisebb mértékű mobilszolgáltatói kedvezmények, a dollár aránylag erős teljesítményével kapcsolatos sajátosságok,

továbbá az iPhone olcsó akkucserés programja.

Igen: arról a 2018. december 31-gyel véget ért akcióról van szó, amelynek keretében az Apple a szokásos 79 dollár helyett 29 dollárért hajlandó volt cserélni számos népszerű mobiljában az akkut, miután kiderült, hogy a telepek teljesítményének a csökkenése miatt lassulnak le a telefonok.

A vállalat több pert és hatósági vizsgálatot is kapott a nyakába emiatt, hiszen a titokban tartott praktikával megtéveszthette a fogyasztókat, az új telefon vásároltatásával számottevő anyagi hátrányt okozhatott nekik.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a 79 dolláros ár ellenére a jövőben emelkedni fog-e az új mobil vásárlása helyett inkább akkucserét választó ügyfelek száma. Az új iPhone-ok egyre csak növekvő árait elnézve aprópénznek mondható másfél-kétévente visszaállítani a meglévő telefon teljesítményét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!