Úton a 108 megapixeles mobilok

samsung isocell bright hmx
Samsung ISOCELL Bright HMX (108 MP)
Vágólapra másolva!
Videó 6K felbontásban is rögzíthető a Samsung szenzorával.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban többször is pedzegettük, hogy csendben kitört a mobilos piacon a második megapixel világháború, ennek első eredményei a már kapható, 48 megapixeles telefonok. A Samsung képalkotási üzletága fáradhatatlannak bizonyul a hadviselésben, a májusban bejelentett 64 megapixeles szenzora után most leleplezte a 108 megapixeles kameráját is.

Samsung ISOCELL Bright HMX (108 MP) Forrás: Samsung

A Xiaomival együttműködve elkészített Samsung ISOCELL Bright HMX a világ első olyan okostelefonokba szánt kameraszenzora, amely 100 milliónál is több képpontot tartalmaz. A 108 MP-es felbontás ellenére a kamerával ténylegesen csak 27 megapixeles állóképek készíthetőek, mivel a vezérlőelektronikája a képeken látható minden egyes pixelt négy fizikai pixel adatainak az összevonásával állít elő.

Ennek részben az az oka, hogy így sokkal jobb lesz a képminőség, főleg gyenge fényviszonyok mellett.

A cég szerint 30 képkocka / másodperces sebesség mellett videók akár 6K-s, egész pontosan 6016×3384 felbontásban is rögzíthetőek a 108 megapixeles szenzorral.

Az őrült felbontású mobilkamera első körben a Xiaomi termékeikben tűnhet fel, de egy bizonyos exkluzív időszak után valószínűleg más mobilgyártók is lecsaphatnak majd rá.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!