Egymillió emberre nem figyel itthon az IT szakma

apple everyone can code swift playgrounds oktatás
Vak és gyengénlátó texasi diákok próbálgatják a Swift Playgrounds új verzióját az iskolájukban
Vágólapra másolva!
Közös cselekvésre, összefogásra szólította fel a teljes IT szakmát az IThon.info, hazánkban ugyanis még ma is minden tizedik ember akadályba ütközik a weboldalak olvasása közben.
Vágólapra másolva!

Azt gondolhatjuk, hogy ez egy speciális probléma, pedig elég egy kéztörés vagy időskori látásromlás, hogy megértsük, milyen nehézségekkel találkozhatunk netezés közben. Az első alkalommal megrendezett szakmai IT Összefogáshoz 6 cég csatlakozott vállalva, hogy valódi változást indít el az esélyegyenlőség megteremtéséért. Elkötelezettségükért és vállalásaikért egy éven át használhatják az #akadalymentesITs címet cselekvésre ösztönözve ezzel másokat is.

A kép csak illusztráció (Vak és gyengénlátó texasi diákok próbálgatják a Swift Playgrounds új verzióját az iskolájukban) Forrás: Apple

Informatikai cégek, IT-szakemberek, látássérült programozók, informatika tanárok, vakok és gyengénlátók találkoztak az IT Összefogás Napon, hogy közösen dolgozzanak a mindenki számára egyenlő eséllyel használható infokommunikációs környezet megteremtéséért. Ez azért is nagyon fontos kérdés, mert még napjainkban is egymillió ember ütközik akadályba Magyarországon egy weboldal használata közben.

Számukra a legegyszerűbb online ügyintézés, vásárlás, bankolás, hivatalos iratok kitöltése, vagy bármiféle információszerzés nehézséget jelenthet.

„Akadálymentességi szabvány ugyan már most is létezik, de csak kevesen tudnak róla, és egyelőre a képzésekbe sem került még be ez a téma. Minden olyan együttműködésre, amely fejlődést, javulást hozhat nagy szükség van" - mondta Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy egy most fejlesztés alatt álló weboldalt több mint egymillió ember nem tud majd használni idehaza csupán azért, mert a fejlesztő nem rendelkezik a kellő információval.

„Idén elsősorban a látássérült embereket érintő problémákra fókuszáltunk. Május közepétől vártuk azokat a cégeket, akik valódi változást szeretnének ezen a területen is, és bevallom, nem volt könnyű dolgunk. Kemény jeget kell feltörni ebben a témában, azt tapasztaltuk, hogy van egy alapvető elzárkózás a piacon. Ha kis lépésekkel is, de elindul a változás. Hat cégben volt nyitottság, ők vállalták az úttörő szerepet, és csatlakoztak az IT Összefogáshoz. Célunk, hogy ez a téma nagyobb figyelmet kapjon, mert szükség van közös gondolkozásra és felelősségvállalásra" - mondta Pulay Gellért, az IT Összefogást szervező IThon.info alapítója.

A cégek megkezdték a kollégák érzékenyítését, folyamatosan kommunikálnak a témáról, belső tréningeket szerveznek, ahol az akadálymentesítésen dolgozó kollégák megoszthatják a tapasztalataikat.

Van olyan cég is, amely több fejlesztési napot különített el arra, hogy az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által összegyűjtött konkrét hibajegyeket javítsa.

A vak és látássérült embereket webhasználat közben a képernyőolvasó szoftver segíti. Így csak az az információ juthat el hozzájuk, amit az fel tud olvasni. Az IT Összefogás napon Pál Zsolt (Pille) vak programozó, informatika tanár mutatta be, hogyan működik a szoftver valójában. Aki még soha nem használta, annak több nehézséggel is számolni kell, például, hogy nem könnyű elsőre megérteni egy szöveget, különösen, ha idegen nyelvű szövegrészt hallunk, magyar kiejtéssel. Ahhoz, hogy jobban megértsük egymást, találkoznunk kell, meg kell értenünk élethelyzeteket, és ami a legfontosabb,

segítséget kell kérnünk egymástól.

Ócsvári Áron szabadúszó látássérült webfejlesztő szerint az ilyen meetup-ok segítenek ehhez hozzá. Hiába van jószándék, megfelelő felkészültség vagy szabvány, ami mentén halad egy programozó, egy-egy hibára sokszor csak a képernyőolvasó szoftver használatával derül fény. „Nem lehet kiváltani és megkerülni azokat, akik napi szinten így használják a netet. Fontos lenne, hogy a fejlesztők és a látássérültek együtt dolgozzanak" - emelte ki Áron.

Az IT Összefogás nap erre is lehetőséget adott. Emellett a cégek szakmai előadásokkal készültek, volt tudásmegosztás, aki pedig elég bátor volt, az a jelenlévő látássérültekkel tesztelhette, mennyire olvasható jól a saját honlapja.

A találkozó végén elismerően köszönték meg az IT Összefogásban résztvevő cégeknek az akadálymentesítésért végzett munkát és hozzáállást. Az #akadalymentesITs címet egy évig használhatja: a DXC Technology, az Integral Vision, az IT Services, a Mito Communications, a ShiwaForce.com és a Qualysoft.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!