Visszagyorsulhatnak az inteles PC-k

windows update retpoline kb4482887
Windows Update
Vágólapra másolva!
Új javítást kapott a Spectre v2 sebezhetőségre a Windows 10.
Vágólapra másolva!

Óriási vihart kavart a tavalyi év elején, hogy biztonsági kutatók súlyos sebezhetőségeket találtak az Intel összes modern processzorában, ezek a Meltdown és a Spectre neveket kapták. A Meltdown egyetlen specifikus probléma, míg a Spectre sérülékenységnek több variánsa létezik. Az Intel tavaly március közepén közölte, hogy hardveres úton fogja javítani a hibákat, azonban jobb híján a meglévő processzoraihoz olyan patcheket készített, amelyek kihasználhatatlanná tették a hibákat.

Windows Update Forrás: Origo

Sajnos egyes javítások bizonyos körülmények esetén számottevően lassíthatták a processzorok működését. Az átlagos számítógépezők számára ez nem jelent számottevő problémát, azonban a szerverközpontokban már komoly fejfájást okozhatott a helyzet. A Google egyik kutatójának szerencsére sikerült kidolgoznia a Spectre Variant 2 kiiktatására egy alternatív megoldást, a „Retpoline" néven vált ismertté vált javítás az Intel megoldásával szemben

szinte teljesítményveszteség nélkül működik.

A Microsoft most végre eljutott odáig, hogy elkezdte lecserélni a Spectre Variant 2 eredeti javítását erre a Retpoline nevű megoldásra, azonban a KB4482887 összegző frissítésbe becsomagolt alternatív patchet csak az éppen aktuális Windows 10 October 2018 Update rendszert futtatók kapják meg.

A Windows 10 régebbi kiadásaihoz nem fog megérkezni a Retpoline, míg a jövőbeliekben gyárilag benne lesz.

A legújabb Windows 10 egy idő után magától telepíteni fogja a KB4482887-et, azonban akik még nem kapták meg és nem kívánnak várni a telepítésével, azok a Gépház alkalmazás Frissítés és biztonság részében egy kézi frissítéskeresés indításával kikényszeríthetik az installációját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!