Nem törli az Apple és a Google a nőkövető appot

szaúdi nők vezetnek
(FILES) In this file photo taken on May 13, 2018, a Saudi woman test-drives a car during an automotive exhibition for women in the capital Riyadh. Saudi Arabia, the only country that does not allow women to drive, is set to lift its ban on female motorists on June 24. / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE
Vágólapra másolva!
A Google szerint Szaúd-Arábia alkalmazása megfelel a fejlesztői szabályzatának.
Vágólapra másolva!

Február közepén kritikai szőnyegbombázás érte az Apple-t és a Google-t a nemzetközi sajtó részéről, miután közismertté vált, hogy egy nők követésére képes alkalmazás érhető el az App Store és a Play Áruház kínálatában. Az Absherrel a szaúdi férfiak követhetik a tulajdonukat képező nők földrajzi helyzetét, és például automatikusan értesítéseket is kaphatnak, ha azok az engedélyük nélkül próbálják elhagyni az országot.

Néhány hónapja már Szaúd-Arábiában is vezethetnek a nők Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A médiavihar hatására a világ jókora része azt feltételezte, hogy a vállalatok törölni fogják a boltjaikból az Abshert, vagy legalábbis az Apple és a Google korábbi álláspontjai alapján ez tűnt a valószínű válaszlépésnek. Viszont a törlés a mai napig nem történt meg, és valószínűleg nem is fog: az Apple még mindig „vizsgálja" az ügyet, a Google pedig a napokban konkrétan közölte, hogy nem hajlandó törölni az appot, mivel a véleménye szerint az megfelel a fejlesztői szabályzatának.

A vállalatok megfutamodása nem mondható óriási meglepetésnek, hiszen az Abshert nem valamiféle noname fejlesztő készítette, hanem Szaúd-Arábia egyik hivatalos mobilalkalmazásáról van szó.

Alapvetően egy elektronikus ügyintézésre kitalált program, csak épp a muszlim országban az efféle ügyek körébe a feleségek és lánygyermekek követése is beletartozik.

Az Absher lehetetlen helyzetbe hozta a tipikusan liberális nézeteket valló cégeket: a törlése esetén Szaúd-Arábia haragját váltják ki, a megtartása esetén pedig a nemzetközi sajtóét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!