120 ezer liter üzemanyagot loptak Franciaországban

tankolás benzin benzinár benzinkút tankol
Man at gas pump preparing to refuel vehicle
Vágólapra másolva!
Elfelejtették megváltoztatni a pumpák kódját a benzinkutak üzemeltetői.
Vágólapra másolva!

Érdemes odafigyelniük a modern töltőrendszereik biztonságára a benzinkutak üzemeltetőinek. A francia rendőrség a napokban letartóztatott öt személyt, akik az elmúlt bő egy évben olyan 120 ezer liter üzemanyagot loptak néhány párizsi Total benzinkútról. A bűncselekményt az tette lehetővé, hogy a kutak menedzserei nem változtatták meg a pumpák gyári alapértelmezett PIN-kódját („0000"), így a tolvajok egy internetről rendelt távirányítóval le tudták nullázni a kiadott üzemanyag árát, és kikapcsolhatták a kiadási limitet.

A kép csak illusztráció Forrás: PhotoAlto/Altopress/James Hardy

Az ipari méretű rablás egyszerűen működött: egy-egy éjszakai lopás alkalmával a tolvajok beálltak a kutakhoz a furgonjaikkal, módosították a pumpák beállításait, majd teletöltötték a furgonokban lévő, 2-3 ezer literes tartályokat üzemanyaggal. Ezután a lopott üzemanyag javát közösségi hálózatokon keresztül értékesítették, persze jóval piaci ár alatt. A lopások mikéntjére még tavaly áprilisban derült fény.

A rendőrség szerint a tolvajok a 30-40-es éveikben járnak, mind büntetett előéletűek. A lopásokkal olyan 150 ezer euró, azaz 48 millió forint bevételre tettek szert.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!