Betiltotta a fehér nacionalizmust és szeparatizmust a Facebook

Facebook's creator US Mark Zuckerberg waves before speaking on the opening day of the 2015 Mobile World Congress (MWC) in Barcelona on March 2, 2015. Phone makers will seek to seduce new buyers with even smarter Internet-connected watches and other wireless gadgets as they wrestle for dominance at the world's biggest mobile fair starting today. AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
A nem fehér bőrűek továbbra is hirdethetik az efféle igéket.
Vágólapra másolva!

A közösségi hálózatok próbálnak kimaradni a politikából, azonban előbb-utóbb rákényszerülnek arra, hogy a méretük és a véleményformáló erejük miatt a törvényeknek való megfelelőség mellett egyéb ideológiákat is beépítsenek a szabályzataikba.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Most a Facebooknál is eljött egy ilyen pillanat, az új-zélandi Christchurch városában 50 muszlim áldozatot szedett terrortámadás után betiltotta a fehér nacionalizmussal és fehér szeparatizmussal kapcsolatos igék hirdetését. A döntés az Instagramra is vonatkozik, és a jövő héten lép életbe.

A fehér felsőbbrendűség terjesztését már korábban betiltotta a Facebook.

Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kérdéses ideológiákat propagáló személyek és csoportok kitiltásban vagy törlésben részesülnek. Emellett az ideológiákkal kapcsolatos kifejezésekre keresőknek a Life After Hate szervezet webhelyét ajánlja a Facebook, amelyen olyan személyek mesélik el a történeteiket, akik korábban hozzájuk hasonló véleményen voltak, de belátták, hogy tévedtek.

A mostani betiltás legnagyobb vitát kavaró aspektusa, hogy a Facebook specifikusan a fehér nacionalizmust és a fehér szeparatizmust tiltotta be, azaz

a nem fehér bőrűek továbbra is hirdethetik a gyakorlatilag azonos ideológiáikat a közösségi hálózatokon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!