Vágólapra másolva!
Áprilistól kezdve elvileg igazolniuk kellene valamilyen módon az életkorukat.
Vágólapra másolva!

Jelentős vitát és félelmeket kiváltott törvényt fogadtak el az Egyesült Királyságban. A szabályozás értelmében ha az erotikus tartalmak meghaladják egy webhely teljes tartalmának az egyharmadát, akkor a webhelynek igazoltatnia kell az országból érkező látogatóit, hogy elmúltak-e már 18 évesek. A törvény célja, hogy a fiatalok kevesebb pornóba futhassanak bele a netezés során, és kevesebbet érhessenek el akaratlagosan.

Forrás: AFP

A törvény betartatása már első blikkre is életszerűtlennek tűnik, de ez a legkisebb probléma, valójában az egész egy átgondolatlan katasztrófa. Elsőként is a pornófogyasztóknak nyilván nincs kedvük felfedni a személyazonosságukat, átadni az okmányadataikat a pornóoldalaknak, hogy azok elvégezhessék az ellenőrzést. Arról sem szól a törvény, hogy a webhelyeknek milyen módon kell elvégezniük az ellenőrzést: nemcsak a technikai megvalósítást bízták a képzeletre a törvényhozók, de külföldi oldalak esetén

még az adatkezelés jogi körülményei is tisztázatlanok lehetnek a netezők számára.

Az egyik javasolt igazolási módszer egyébként a bankkártyaadatok bekérése, ami 2019-ben kissé nonszensz elképzelés: az adatok segítségével nem lehet lekérdezni a kártyabirtokos életkorát, ráadásul a tinik egyre növekvő hányada rendelkezik saját bankszámlával és bankkártyával. Plusz az eltökélt fiatalok nyilván megadhatják valamelyik szülőjük, ismerősük vagy barátjuk kártyaadatait is, a csak korellenőrzést kivitelezni próbáló pornóoldalak úgysem terhelik meg a kártyát. Viszont ha egy fiatal engedély nélkül használja például az egyik szülője kártyaadatait, akkor elképzelhető, hogy szigorúan véve kártyacsalást követ el.

További jogos a félelem, hogy például egy hackelés során rossz kezekbe kerülhetnek a személyes adatok, így bűnözők visszaélhetnek azokkal, vagy éppen zsarolhatják az információkkal a pornófogyasztókat.

További kritika, hogy a törvény öncezúrára sarkallhatja a netszolgáltatókat, így azok nekiállhatnak bírói végzés nélkül olyan portálokat blokkolni, amelyek nem felelnek meg a szabályozásnak. Talán ez a legkevésbé megalapozott félelem, nem tűnik valószínűnek, hogy a szolgáltatók szükségtelen öncenzúrával kívánják izgatni az ügyfeleiket.

Hab a tortán, hogy a cenzúra kikerülését lehetővé tévő VPN-szolgáltatásokat nem is próbálja megregulázni a törvény, így életkortól függetlenül bárki betöltheti a netszolgáltatók által letiltott webhelyeket, továbbá kikerülheti a törvénynek megfelelni próbáló portálokon az adatszolgáltatási űrlapot. A trükközéssel a brit netezők nem követnek el törvénysértést.

Jelenlegi formájában a törvény nem képes elérni a célját. Pusztán arra jó, hogy jobb esetben kellemetlenséget, rosszabb esetben viszont komoly érdeksérelmet okozzon azoknak a netezőknek, akik hajlandóak komolyan venni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!