Lecsap a 13 év alattiakra a Facebook

okostelefon blond sweet movie sunny video light young smart child using phone future bright behave modern mobile indoor closeup daytime looking spoiled european watching caucasian generation residential concentrate electronics western
26249508 - little kid playing game on smart phone
Vágólapra másolva!
Nem érdekelte a moderálást végző céget a korkövetelmény.
Vágólapra másolva!

A hét elején kisebb botrány tört ki a Facebook körül, miután a brit Channel 4 csatorna egyik munkatársa rövid időre beépült a Facebook moderátori csapatába, és persze beszámolt az élményeiről. Az újságíró technikailag nem a Facebooknak dolgozott, hanem a moderátori munkák elvégzésére leszerződtetett CPL Resources cégnek.

Forrás: 123rf

Az írországi vállalatnál eltöltött idő alatt több kellemetlen tényre is fény derült: a Facebook hivatalos politikájával ellentétben a nyilvánvalóan 13 év alatti felhasználók fiókjait nem kellett felfüggeszteniük (a minimum életkorral kapcsolatos szabályt egy amerikai törvénynek való megfelelés érdekében hozta a közösségi hálózat), továbbá a többek közt a gyűlöletbeszéddel, a rasszizmussal, és az erőszak ábrázolásával kapcsolatos bejelentéseket sem kellett túlságosan komolyan venniük.

Az utóbbi tartalmakat azért nem törölték, mert a főnökök szerint ezek a szokásosnál hosszabb időre lekötik a felhasználók figyelmét, és növelik a reklámbevételeket. Ezt a Facebook tagadja, a cég álláspontja szerint ennek pont az ellenkezője az igaz, plusz a hirdetőik sem akarnak ilyen tartalmak mellett feltűnni.

A kellemetlen médiabeszámolókra válaszul a Facebook bejelentette, hogy újraképezteti a CPL Resources döntéshozóit és moderátorait, hogy a jövőben az előírt módon végezzék a munkájukat.

Emellett most kiderült, hogy a moderátoroknak életkor szerint is proaktívan monitorozniuk kell majd a felhasználókat: ha egy facebookozó bármiért a látókörükbe kerül, akkor meg kell ítélniük az életkorát. Amennyiben a facebookozó nyilván nem múlott el 13, vagy a moderátorok nem képesek megítélni a korát, akkor fel kell függeszteniük a felhasználói fiókját, amíg valamiféle hivatalos dokumentummal nem igazolja a születési dátumát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!