Negyedmilliárdot loptak egy banktól a hackerek

ATM terminal bankautomata
Vágólapra másolva!
Ráadásul készpénz formájában, így tisztára mosniuk sem kell.
Vágólapra másolva!

Újból lecsapott a MoneyTaker hackercsoport, bő két évvel a térképen való feltűnése óta ez volt a 21. sikeres rablása. A javarészt egyesült államokbeli és orosz bankokat támadó banda ezúttal az orosz PIR Bankot fosztotta ki: július 3-án legalább 920 ezer dollárral, nagyjából 255 millió forinttal lettek gazdagabbak a digitális haramiák.

A kép csak illusztráció Forrás: Dreamstime

A rablás egy klasszikus MoneyTaker-munka volt: a hackereknek sikerült betörniük a PIR Bank egyik sebezhető szoftvert futtató routerébe, majd onnan kiindulva szép lassan bejutottak a pénzintézet belső hálózatába. Ezután már képesek voltak hozzáférni a PIR Bank egyik olyan bankszámlájához, amelyet az orosz központi banknál vezet a pénzintézet.

A központi bankszámláról ellopott pénzt szétterítették tizenhét a saját irányításuk alatt álló bankszámla között, majd orosz ATM-eken keresztül gyorsan felvették az összeset.

A bank munkatársai másnap jöttek rá, hogy kirabolták a pénzintézetet, de már nem tudtak mit tenni, a tolvajok által birtokolt számlákról addigra az összes pénz eltűnt.

A tolvajoknak tisztára sem kell mosniuk a negyedmilliárdjukat, elvégre készpénzben tették rá a kezüket.

A MoneyTaker által az elmúlt években összerabolt készpénz pontos mennyisége nem ismert, de több tízmillió dollárról beszélünk: az amerikai bankoktól átlagosan félmillió dollárt, az oroszoktól pedig tipikusan 1,2 millió dollárt vittek el incidensenként.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!