Megint lázadnak a youtuberek

YouTube Drink Bottles
Vágólapra másolva!
Rengeteg csatornát tönkretehet egy tesztelés alatt álló változtatás.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a YouTube sok munkahelyet teremtett, a videomegosztó rengeteg népszerű csatornájának készítője él videók gyártásából és feltöltéséből. Sajnos a videomegosztó részben a méretéből fakadóan nem feltétlenül képes mindig olyan működésbeli változtatásokat hozni, ami minden tartalomkészítő számára fair és előnyös volna. Emellett arra is többször akadt példa, hogy a szolgáltatás átgondolatlan ötletekkel és rosszul működő technikai megoldásokkal keserítette meg a tartalomkészítők életét.

Forrás:Shutterstock

A jelek szerint küszöbön áll a következő inkompetenciából fakadó botrány, az elmúlt hónapokban a YouTube ugyanis jelentős módosítást kezdett tesztelni a webhelyének és a mobilalkalmazásának Feliratkozások lapján. Ezen a lapon azoknak a csatornáknak a videói jelennek meg, amelyekre feliratkoztak a felhasználók. A videók rendezése a döntő többségnél jelenleg teljesen időrendi sorrendben történik, így a lapon szuperül át lehet tekinteni a legutóbbi videózás óta eltelt időszak feltöltéseit.

Sajnos a techcégeknek van egy rendszeresen visszatérő fixációjuk: márpedig ők jobban tudják a felhasználóknál, hogy azok mit és hogyan szeretnek!

Ennek szellemében az aktuális tesztben résztvevőknél a videók nem időrendi sorrendben jelennek a Feliratkozások lapon, hanem a jó ég tudja, hogy pontosan milyen metrikák alapján rendezve. Az aránylag szűk körű teszt körülbelül három hónapja tart, és most már egyre több youtuber panaszkodik arra, hogy a tesztben résztvevő feliratkozóik egyszerűen nem értesülnek a videóikról, mert a YouTube eltemeti azokat.

Ez nem csak a tartalomkészítők, hanem a közönségük számára is problémát jelent, elvégre nem véletlenül vették a fáradságot az algoritmusok által eltüntetett csatornákra való feliratkozásra, kimondottan szeretnének értesülni a rajtuk publikált videókról.

Alapvető funkcióját tekintve a Feliratkozások oldal nem videók ajánlására lett kitalálva, hanem egy értesítőfelület.

Ellentétben például a Kezdőlap oldallal, ez töltődik be a mobilapp elindítása és a webhelyre való bejelentkezés után. A tartalmát érdeklődési körök alapján ajánlott videók képezik, a felhasználók számára ismert és ismeretlen csatornák tartalmai is megjelennek rajta.

Egyelőre nem világos, hogy a YouTube végül mindenkinél aktiválja-e a rejtélyes rendezésű Feliratkozások lapot, de talán jobb lenne csendben sikertelennek nyilvánítani a tesztet, elvégre semmi értelme egy univerzálisan jól működő rendszert lecserélni egy nyilvánvaló hibákkal küszködőre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!