Magasan tarthatja a memória árát a Samsung

kingmax memória ddr4 dram
Kingmax Zeus DDR4 memória
Vágólapra másolva!
Nem tetszik a részvényeseknek, hogy vége a rekordprofitot hozó időszaknak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban többször is megírtuk, hogy az új technológiáknak és a gyártókapacitás bővítésének köszönhetően végre jelentős csökkenésnek indulhat a háttértárakban használt NAND, továbbá a rendszermemóriaként alkalmazott DRAM memórialapkák ára. A NAND chipek ára valóban óriásit esett az elmúlt hetekben, ez remekül nyomon követhető az SSD-k árának az alakulásán is.

Forrás: Kingmax

Sajnos a DRAM lapkák piacán közel sem ilyen látványos az árcsökkenés, ráadásul a Bloomberg információi szerint elképzelhető, hogy a Samsung jóvoltából nem mostanában fog megkezdődni a látványos „jóárasítás".

A kiadvány információi alapján a gyártó részvényeseinek nem tetszik, hogy véget ért az elmúlt két év rekordprofitot hozó túlkereslete, az elégedetlenkedés hatására pedig a cég alaposan visszavághatta a gyártókapacitásának tervezett bővítését. A Samsung annyit nyilatkozott az ügyben a Bloomberg megkeresésére, hogy a piaci változásokra reflektálva rugalmasan kezeli a gyártókapacitását.

A fogyasztók számára persze rossz hír a Samsung állítólagos lépése, hiszen a gyártókapacitásának korlátozásával nem csak a saját, de az SK Hynix és a Micron chipárait is befagyaszthatja.

Ez érdekes lépés azok után, hogy a DRAM piacot uraló Samsung – SK Hynix – Micron trió ellen már jelenleg is versenyhatósági vizsgálat folyik Kínában, a gyanú szerint az elmúlt két évben a cégek részben illegális kartellezéssel repíthették az egekbe a DRAM lapkáik árait. Nem ez lenne az első eset: egy 2002-ben indult, egyesült államokbeli trösztellenes vizsgálat során többek közt a három említett gyártó is bűnösnek vallotta magát egy globális árfixálási összeesküvésben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!