Nem jönnek Európába az AsRock videokártyái

asrock phantom gaming radeon rx580 videokártya grafikus kártya
AsRock Phantom Gaming X Radeon RX580 8G OC
Vágólapra másolva!
Az AMD kissé szokatlan megállapodást kötött a vállalattal.
Vágólapra másolva!

Március végén az elsősorban az alaplapjairól és a mini PC-iről ismert AsRock bejelentette a videokártyák piacára való belépését. A vállalat exkluzívan AMD Radeon videokártyákat készít, ami viszonylag szokatlan, tudtunkkal a cégen kívül csak a Sapphire és az XFX specializálódott a Radeonok forgalmazására.

AsRock Phantom Gaming X Radeon RX580 8G OC Forrás: AsRock

Sajnos Európában eddig nem tűntek fel az AsRock videokártyái, azonban a német Tom's Hardware beszerezte és letesztelte a cég Radeon RX 580 modelljét. A teszt elérhetővé válása után az AsRock európai képviselete megkereste a cikk szerzőjét azzal, hogy honnan szerezte a videokártyát és miért tesztelte, hiszen Európában nem forgalmazza ezeket a gyártó.

Röviddel később kibújt a szög a zsákból: az AsRock képviselője közölte a teszt szerzőjével, hogy

az AMD nem engedélyezte a cég számára a videokártyáinak Európai Unióban való forgalmazását,

ezért is érdeklődött a kártya beszerzéseinek a körülményeiről.

Többet sajnos nem volt hajlandó elárulni, azonban a holland hardware.info egy megbízhatónak titulált forrása szerint az AMD olyan megegyezésre jutott az AsRockkal, hogy az csak Ázsiában árulhatja a termékeit.

A kontinensen rossz az AMD pozíciója, így nagy hasznát veszi egy helyi piacokra specializálódott partnernek. Emellett a meglévő gyártópartnerei is nyomást gyakorolhattak a vállalatra, hogy lehetőség szerint ne lépjen be egy újabb gyártó az európai és észak-amerikai piacokra.

Érdemes megemlíteni, hogy az állítólagos üzlet az AsRock számára is előnyös lehet: egyrészt az ázsiai piacokban jelentős kihasználatlan üzleti potenciál van, másrészt pedig az AMD kompenzálhatta valahogy a céget azért, hogy hajlandó legyen lemondani az európai és észak-amerikai vásárlókról. Mindeközben az említett piacokon élő vásárlók jó eséllyel nem szenvednek érdeksérelmet a megállapodás miatt, hiszen már amúgy is pont elég egymással rivalizáló cégtől vehetnek Radeon videokártyákat.

Ettől függetlenül az eset jól példázza, hogy az NVIDIA-hoz hasonlóan az AMD-től sem áll távol a szabadpiaci folyamatokba való beavatkozás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!