Szűrni próbálja az öngyilkosságra készülőket a Facebook

facebook öngyilkosság önveszélyesség
A barátok akár azonnal megpróbálhatnak segíteni, amennyiben riaszt a Facebook öngyilkosságot megjósolni próbáló rendszere
Vágólapra másolva!
Gépi tanulással mentene életeket a közösségi szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A kutatások szerint a közösségi média nem csak a produktivitásunkra, de a hangulatunkra sincs jó hatással, az érintett portálok nagy kritikusai időnként szeretik még a fiatalok körében jobb esetben stagnáló, rosszabb esetben növekvő öngyilkossági rátát is a Facebook és társai nyakába varrni. Erre nincs tudományos bizonyíték, de az tény, hogy a közösségi hálózatokon a tinik szeretik boldognak és gondtalannak mutatni magukat, így a mentális és érzelmi gondokkal küzdőkben az az érzés támadhat, hogy rajtuk kívül mindenkinek szép és boldog élete van.

A barátok akár azonnal megpróbálhatnak segíteni, amennyiben riaszt a Facebook öngyilkosságot megjósolni próbáló rendszere Forrás: Facebook

Így vagy úgy, de a Facebook most megpróbálja kivenni a részét a probléma megoldásából. A portál bejelentette, hogy gépi tanulásra épülő algoritmusok segítségével hamarosan monitorozni kezdi a felhasználók bejegyzéseit, és amennyiben a rendszer öngyilkosságot megelőző viselkedési mintákat detektál, akkor automatikusan megpróbálja segélyszolgálatokkal való kapcsolatfelvételre biztatni a veszélyeztetett felhasználókat, továbbá értesítheti például az ismerőseiket is, hátha segíthetnek.

Az öngyilkosságok előrejelzésére használható rendszer a világ egyetlen térségében nem lesz elérhető:

az Európai Unióban.

A Facebook szerint a problémát az uniós adatvédelmi szabályozások jelentik: nagyon nehéz úgy használni a technológiát, hogy az ne sértsen meg valamilyen jogszabályt. Nem világos, hogy a tagországokban mikor válhat élesíthetővé a rendszer.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!