Tovább durvul az Apple és a Qualcomm háborúja

2017.11.01. 10:07

A mobilgyártó befejezheti a chiptervező lapkáinak használatát.

Jó ideje óta jelentős nézeteltérések vannak az Apple és a Qualcomm között, a mobilgyártó ugyanis azzal vádolja a chiptervező céget, hogy észszerűtlen mennyiségű licencdíjat próbál bevasalni rajta. Szimpla tárgyalásos módszerrel nem sikerült rendezni a problémát, így az év elején az Apple bíróságra terelte az ügyet, a peren kívüli megegyezésig vagy a jogerős ítélet megszületésééig pedig egy fillér jogdíjat sem hajlandó utalni a Qualcommnak.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/Justin Sullivan

Természetesen a Qualcomm nem hagyta annyiban az ügyet, most épp egy kínai bíróságon próbálja leállíttatni az iPhone-ok gyártását.

A The Wall Street Journal (via Engadget) szerint nemrég tovább durvult az adok kapok: a Qualcomm nem hajlandó átadni az Apple-nek a következő generációs okostelefonjaiban és táblagépeiben használni kívánt hálózati lapkák teszteléséhez szükséges szoftvereket, így a Tim Cook vezette vállalat

az Inteltől és a MediaTektől származó chipekkel próbálja lecserélni a Qualcomm hardvereit.

Az Inteltől származó chipek használata nem áll távol az Apple-től, a helyzet igazi érdekességét az jelenti, hogy a vállalat behozta az egyenletbe potenciális beszállítóként a MediaTeket.

A kínai MediaTek garantáltan mindent megtesz majd, hogy az Apple beszállítójává válhasson, ezzel pedig lejjebb tolhatja a jelenlegi chipárakat és licencdíjakat. Persze a Qualcomm és az Intel nem akarják elveszíteni az Apple-féle megrendeléseket, így kénytelenek lesznek belemenni a licitálós játékba. Mindeközben a Qualcomm illetékeseinek lesz idejük gondolkodni, hogy az új fejlemények fényében mennyire éri meg keménykedni az Apple-lel a bíróságon.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!