Ezúttal 300 kártevő androidos appot dobott ki a Google

2017.08.29. 14:07

Túlterheléses támadások indítására használták az alkalmazásokat.

Nagy üzlet túlterheléses támadásokhoz (DDoS) infrastruktúrát szolgáltatni, így semmi meglepő sincs abban, hogy az internetes bűnözők már okostelefonokat is próbálnak beszervezni a botnetjeikbe. Féltucat informatikai és biztonsági cég összefogásának köszönhetően most sikerült kibabrálni a WireX nevű botnet üzemeltetőivel, a díszpolgárok a Play Áruházban terjesztett androidos alkalmazásokon keresztül szereztek a támadásokhoz bérbe adható kapacitást.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Martin Dimitrov/Martin-Dm

Nem volt túl komplikált a megoldásuk: elérhetővé tettek körülbelül 300 olyan alkalmazást, amelyeket telepítve a felhasználók mobiljai bekerültek a botnetjükbe, így távolról a webhelyek lekérésekkel való bombázására utasíthatták a telefonokat. Az érintett alkalmazások persze mind ártalmatlannak tűntek, például fájlkezelőknek és csengőhangletöltőknek álcázták azokat.

A Google mostanra törölte a Play Áruházból a rosszindulatú alkalmazásokat, majd megkezdte a felhasználók mobiljairól való távoli leirtásukat is. A becslések szerint világszerte 70 ezer eszközre kerülhettek fel a WireX botnet kódját tartalmazó alkalmazások.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!