Hasznos apptól búcsúzhatnak az androidosok

opera max android
Opera Max
Vágólapra másolva!
Előzetes tájékoztatás nélkül kaszálták el az Opera Maxot.
Vágólapra másolva!

Hiánypótló alkalmazás tűnt el véglegesen a Play Áruház kínálatából. Az idén májusban jelentős felületi és funkcionális frissítésekkel gazdagodott Opera Max technikailag egy VPN volt, azonban nem a felhasználók IP-címének elmaszkolása volt a célja, hanem a telefonon futó alkalmazások adathasználatának csökkentése.

Opera Max Forrás: Opera

Az Opera Max ugyanazt az adattömörítő technikát használta, mint a norvég vállalat mobilos böngészői, csak épp rendszerszinten működött. Az egyetlen hiányossága az volt, hogy a titkosított kapcsolaton keresztül kimenő és bemenő adatforgalmat nem tudta tömöríteni, de ez pont az adatok titkosítása miatt volt így.

Ettől független a sokat mobilnetezők számára így is felettébb hasznos volt az alkalmazás, ám az Opera Software mégis nyugíjba küldte, méghozzá a kevés általa generált bevétel miatt.

Az alkalmazás ingyenes volt, de reklámokat jelenített meg a felületén.

Az elkaszálása már régóta lóghatott a levegőben, pár hónappal ezelőtt kisebb botrányt okozott azzal, hogy az egyik frissítése után a felhasználóknak meghatározott időközönként meg kellett nyitniuk a felületét a használatának folytatásához. Ezt nyilván azért vezette be az Opera, hogy növelje az alkalmazás reklámbevételét, a jelek szerint kevés sikerrel.

A tavaly decemberben 50 millió felhasználóval büszkélkedett Opera Max hivatalosan már nem installálható a Play Áruházból, ám a meglévő telepítései egy darabig működőképesek maradnak a mobilokon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!