Megkezdődhet az 5G-s mobilhálózatok kiépítése

5G mobilhálózat
The new 5G mobile data is tested at the Mobile World Congress in Barcelona, Spain, 2 March 2017. Photo: Andrej Sokolow/dpa
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elkészült a szabvány első specifikációja.
Vágólapra másolva!

A magyar mobilszolgáltatók egyelőre nem sulykolják az 5G-s mobilhálózatokkal kapcsolatos elképzeléseiket, azonban például az Egyesült Államokban már az összes nagy mobilszolgáltató elkezdte valamilyen szinten, tipikusan takaréklángon kommunikálni a technológiát a fogyasztók felé. Nem véletlenül, 2019-2020 táján már konkrétan el kívánják indítani az első ilyen hálózataikat.

Forrás: AFP/Andrej Sokolow

Eddig sajnos akadt egy apró probléma az elképzeléssel: valójában csak a héten készült el a legelső olyan specifikáció, amely alapján ténylegesen neki lehet állni az 5G-s infrastruktúra kialakításának. Szigorúan véve eddig nem volt világos, hogy pontosan mit is takar az 5G-s mobilhálózat, már persze azon túl, hogy valami, ami sokkal gyorsabb a 4G-s mobilhálózatnál.

Papíron az 5G-s mobilnet akár 10 Gbps letöltési sebességet is lehetővé tehet majd.

A 3GPP szakmai szervezet által most véglegesített 5G NR nevű szabvány végre megadja az összes szükséges információt a mobilhálózatokat és vezeték nélküli kommunikációs lapkákat fejlesztő cégek számára, hogy javarészt csak papíron, de az elkövetkező két-három évben bevezethessék a piacra az ötödik generációs mobilhálózatokat, továbbá az ezeket támogató modemeket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!